Vähemmän Jumalan marttyyrit

 

Tuskin olemme voineet välttyä Uuden Seelannin Christchurchin (=”Kristuksen kirkko”) verilöylyuutisilta. Joka tapauksessa hirvittävä tapahtuma ja teko. Ampuja joko kuvitteli että kyseinen moskeija on terrorihautomo – tai sitten hänellä oli ns parempaa tietoa. Yksi asia on kuitenkin varmaa – ja kummallisuus: salaseuralaisten maailmassa lokakuu ja maaliskuu ovat erityisiä ”uhripippalointeja”. Jännä ”sattuma”, että viisi kuukautta sitten, lokakuussa 2018, oli moskeija-ampuminen Pittsburgh’issa - ja kaksi päivää myöhemmin Boeing 737 -matkustajakone putosi Indonesiassa. Nyt maaliskuussa 2019, toinen Boeing 737 putosi – ja heti perään moskeija-ampuminen Uudessa Seelannissa. Mikään ei liity mihinkään.

 

Uskonsa takia on moni menettänyt ainokaisensa. Raamatun Smyrnassa, sen ajan suuressa uskonnollisessa ja poliittisessa keskuksessa, oli suuri alttari keisari Augustukselle. Juuri tämän alttarin ääressä Polykarpus vuonna 169 jKr, seisoi elämänsä koetuksessa.

 

Ja mitä hänen olisi pitänyt tehdä? Ottaa vain pieni hyppysellinen suitsutusta ja laittaa se tuleen, tunnustuksena siitä, että Augustus oli "sotar", vapahtaja, "kyrios", herra. Tiedättekö, mitä Polykarpus sanoi: "86 vuotta olen palvellut Vapahtajaani. Hän ei ole tehnyt minulle mitään pahaa. Voinko siis kieltää Hänet?"

 

Polykarpus poltettiin sillä samalla alttarilla tunnin sisällä tuosta julistuksesta. Herra Jeesus sanoi: "Ole uskollinen kuolemaan saakka, niin Minä annan sinulle elämän kruunun".

 

Entäs tänään? 4136 kristittyä tapettiin uskoonsa liittyvistä syistä viime vuonna. Se tekee keskiarvoksi 11 per päivä.

 

Nigeriassa, yli 120 kristittyä – miehiä, naisia ja lapsia - on ammuttu tai tapettu macheteilla viimeisen kolmen viikona aikana, mutta vain Breitbart kertoi niistä.

 

Isoilta medioilta meni aiemmatkin täysin ohi: viime kesäkuussa, kaksitoista kylää kristittyjä keskisessä Nigeriassa, Jos’issa, pyyhkäistiin kokonaan pois maailmankartalta. Ainakin 200 kuoli; osa paloi tunnistamattomiksi, joten luku saattaa noustakin.

 

Samaan aikaan toisella puolella maailmaa, 20 viatonta kristittyä teurastettiin, kun toisen uskonnon terroripommittajat iskivät tammikuussa Filippiineillä, suomalaisille tutulla Jolo’n saarella.

 

… nämäkin tod näk tuoreita uutisia tämän lukijoille …

 

 

Kiinassa viranomaiset ovat kulkeneet taloista taloihin, korvaten Jeesuksen Kristuksen kuvat Maon sekä Xi’n kuvilla. Myös kristillisyyden symbolit on poistettu kodeista ja korvattu sosialistisen materialismin iskulauseilla. Raamattuja poltettu, ”yhteistyökyvyttömiä” seurakuntia suljettu tai hävitetty – eräskin maan suurimmista megakirkoista, Kultaisen Lampunjalan Kirkko Linfen’issä, räjäytettiin vuoden alussa dynamiitilla atomeiksi.

 

Samaan aikaan toisaalla: Eritreassa kristittyjä säilötään vankikontteihin, jotka ovat polttavan kuumia: alkaen vuodesta 1993, presidentti Afwerki on jatkanut samalla, ihmisoikeuksia tallovalla linjalla, kertoo 2019 World Watch List.

 

Pohjois-Koreassa kristittyjä ripustetaan tulen yläpuolelle ristille, lanataan höyryjyrillä, viskotaan silloilta ja tallotaan hengiltä. Jo yli 200 000 henkeä, kertoo Aid to the Church in Need, on kadonnut vuoden 1953 jälkeen – suurin osa teloitettu. Myös YK noteerasi 2014 tuon ”rikoksen ihmiskuntaa vastaan”.

 

Jos mainituissa olisi ollut kyse mistä tahansa muusta ryhmästä kuin kristityt, meillä olisi ollut tuutit täynnä uutisia ja nyyhkytarinoita.

 

Tähän mennessä vuotta 2019, on ollut yksin omaan 453 islamistien terrori-iskua, joissa 1956 ihmistä on murhattu. Olitko tietoinen?

 

Mutta kun se kristillisyys nyt vaan ei ole muodissa; sillä sehän on ihan sitä samaa vanhaa kauraa mitä aivan alustaan lähtienkin. Jaakob oli ainoa apostoli, jonka marttyyrikuolema kerrottiin Raamatussa. Mutta muu historiankirjoitus kertoo seuraavat: Pietari naulittiin ristille pää alaspäin, Andreas kuoli marttyyrinä vinolla ristillä, Johannes kuoli Efesoksessa keisari Trajanuksen hallituskaudella noin vuonna 100 – kärsittyään ensin Patmoksen ”ilmestys”-saarella, Filippus koki marttyyrikuoleman arviolta vuonna 80 Hierapoliksessa, Bartolomeus nyljettiin ja ristiinnaulittiin Armeniassa, Matteus kärsi marttyyrikuoleman Etiopiassa, jossa hän menehtyi miekaniskuun: hän saarnasi kiduttajilleen kahden päivän ajan, kunnes lopulta kuoli, Jaakob Alfeuksen poika ristiinnaulittiin Ostrakinessa, Egyptissä, missä hän saarnasi evankeliumia, Taddeus tapettiin kirveellä Beirutissa, Simon Kananeus sahattiin kahtia, Mattias kivitettiin Jerusalemissa ja lopulta dekapitoitiin ja ”epäilevä” Tuomas keihästettiin Madrasissa, nykyisessä Intian Chennaissa. Tuolla paikalla tunsin itseni aika pieneksi; yhden niistä kahdestatoista yksi lohduton ja yksinäinen kohtalo.

 

Ei Raamattu turhaan varoita ja valmista kristittyjä: “He erottavat teidät synagoogasta; ja tulee aika, jolloin jokainen, joka tappaa teitä, luulee tekevänsä uhripalveluksen Jumalalle.” (Joh. 16:2). Sitähän se on, mutta se palveltu jumala on se vähempi jumala. Pienellä alkukirjaimella.

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

JJulkaistu MV- Lehdessä 20.03.2019 21:07