Taistelu vedestä

 

Ja taaskaan ei mitään uutta auringon alla: 80- luvulla syntyneet muistavat – jos muistavat – kuinka koulumaailmassa kerrottiin ihmeellisiä Ruotsinvallan ajoilta: aurinko olisi kuninkaan aurinko – täten kansalaisia piti verottaa ikkunoiden koon mukaan ...

 

... sama agenda, uusi rahastus ...

 

Mutta tällä kertaa on kyse siitä vedestä, jota mahdollisesti pumppaat itse kustantamastasi porakaivosta, ilmaiseksi. Joskaan et välttämättä enää kauaa.

 

Kansainväliset suuryhtiöt ovat kilvan rynnänneet käsiksi vesimarkkinoille, ja ovat lohkaisseet isot siivut itselleen kaikkien sellaisten kehitysmaiden varannoista, joissa liberalisointi on toteutettu. Paikallisten vesifirmojen omistus on siirtynyt kansainvälisten suuryritysten hallintaan, kuten mm. Nestle, Coca-Cola, PepsiCo. Markkinat ovat jo nyt valtavat. Tutkimuksista riippuen markkinoiden eli kulutuksen arvoksi ilmoitetaan 132-234 miljardia. 

 

Tuossa valossa uuden vesilakimme eräs kohta ”häiritsee” lujaa: ”Vesitaloushankkeen toteuttaminen edellyttää useissa tapauksissa sellaisten alueiden käyttöä, joita hankkeen toteuttaja ei omista. Jos hakija ei vapaaehtoisin sopimuksin ole saanut tarpeellisia käyttöoikeuksia mainittuihin alueisiin, voi lupaviranomainen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä perustaa hakijalle tarvittavat oikeudet.”

 

Ja myös turvallisuusnäkökohdat ”on huomioitu”. Tämä mahdollistaa aseellisten joukkojen (oma armeijamme tai kaupalliset turvallisuuspalvelut) tuomisen vartioimaan ulkomaisessa omistuksessa olevia kohteita; koskee vesialueiden ohella myös mm. Nordstreamia.

 

Eräs nettikommentoija kirjoittikin: ”OLETKO RIKAS? ONKOS SINULLA VARAA MAKSAA VEDESTÄSI ESIM. 500% KORKEAMPI HINTA? Hinta, jonka Yhtiö pyytää? Haluatko pihakaivoosi, jonka itse kustansit, yhtiön vesimittarin jolla mitataan vedenkulutuksesi että sinua osataan veloittaa pihakaivosi vedestä?”

 

No niin – mitäpä valtamedia tähän? Keskisuomalainen -lehti otsikoi viime viikolla: ”Tutut konkarit vastustivat vesihuollon yksityistämistä Jyväskylän Kompassilla: "Tämä on vakava asia, tippaakaan ei saa antaa periksi". 

 

Mikä on vakavaa? Toinen saman lehden otsikoista vastaa: ”Jyväskylän Alva-kaupasta tulossa Suomen suurin vesihuollon yksityistäminen – "Yritystoiminta tavoittelee pohjimmiltaan aina voittoa"” 

 

Nuo aktivistit ovat aivan oikeilla jäljillä: toukokuussa 2011 todettiin veden arvon nousseen huimasti juurikin Jyväskylässä verrattuna aiempiin vuosiin. 10 vuotta aiemmin vesi maksoi 20mk ja silloin (2011) jo 20e. Eli, perinteinen kuusinkertaistaminen – markat euroiksi.

 

Kyllä kyllä, mm. Nestle haluaa KAIKKI vedet maksullisiksi. Firman pääjohtajan mielestä näet korporaatioiden etu tulee ennen ihmiskunnan etua. Ja hänestä makea vesihän on elintarvike jos mikä, joten verolle vaan.

 

Mitähän tämä kaikki voisi noinniiku kustannusmielessä jampalle tarkoittaa?

 

BITonFly LLC on ensimmäinen yritys maailmassa, joka on kehitetty muuttamaan globaalit vesivarannot rahaksi, käyttämällä uutta kaupankäyntivälinettä: universaalia kryptovaluuttaa nimeltä CLIMATE CRON, eli ”ilmastokruunu”, mikä perustuu blockchain- eli lohkoketjuteknologiaan. Tuo cron antaa arvon ja hinnan puhtaalle, makealle vedelle, ja se on suunniteltu vapaaseen kiertoon "CRON Exchange"- kryptovaluutta -vaihtomarkkinoilla. Cron toimii täten universaalina maksutapana osallistujien välillä vesivarantojen globaaleilla markkinoilla. Lähtöarvo/kurssi yhdelle CLIMATE CRON’ille vastaa yhtä tynnyriä puhdasta makeavettä. Ja ensimmäisiä kauppoja viritellään jo Kazakstanissa – 2 miljardia tynnyriä vettä ...

 

No niin. Juuri kun ihastelimme leudon talven tuomia sähkökustannussäästöjä – voila’ – tuodaanpa tontille uusi vesikulutusmittari lisää. Ja bisnes jatkuu, eli eri veloitukset vain nousee ...

 

Muuten – taas yksi uusi sähköinen raha astuu kehiin (eikä käteisrahasta puhuta yhtään mitään). Pian siis kaikki kaupankäynti on sähköistä => pedon merkin maailma.

 

”Varastettu vesi on makeata, ja salattu leipä on suloista.” (Sananl. 9:17).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu