Iranin uusi laki kristinuskon kasvun pysäyttämiseksi tähtää Islamista luopuviin

 

Ensimmäiset kristityt, joita rangaistaan ​​äskettäin muutetun Iranin lain nojalla kristinuskon kasvun pysäyttämisessä, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen Islamia vastaan ​​suunnatun "propagandan" levittämisestä, kun he kieltäytyivät luopumasta Kristuksesta, lähteiden mukaan.

 

Amin Khaki, Milad Goudarzi ja Alireza Nourmohammadi, kaikki Islamista kääntyneet, tuomittiin Iranin äskettäin muutetun rikoslain 500 §:n mukaan, jonka mukaan "kaikki poikkeava koulutus tai propaganda, joka on ristiriidassa tai häiritsee pyhää shariaa [islamilaisia ​​lakeja], on vakavasti rangaistavaa."

 

Iranin kirkon jäsenille, noille kolmelle miehelle ilmoitettiin 26. kesäkuuta, että heille on annettu muutetun artiklan mukainen enimmäisvankeusrangaistus, ja heitä myös sakotettiin 40 miljoonaa tomania (1 600 dollaria). Toiselle kirkon jäsenelle, Hamet Ashourille, kerrottiin samana päivänä, että hänen vetoomuksensa koskien 10 kuukauden vankeusrangaistusta syytettynä "propagandasta hallintoa vastaan" oli hylätty. Ashouri on myös kääntynyt Islamista.

 

Näillä miehillä on 20 päivää aikaa valittaa päätöksestä. Ashourille annettiin 10 päivää aikaa ilmoittautua Karajin keskusvankilaan rangaistuksen aloittamiseksi.

 

Yhdessä pidentyneiden vankeuskausien kera laki sallii valtion ottaa pois tietyt perusoikeudet, kuten äänestysoikeus, jopa 15 vuodeksi. Uskonnonvapausaktivisteja varoitettiin, että muutos, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020 ja jonka parlamentti hyväksyi tammikuun. 13, voidaan käyttää hyökkäämään uskonnollisiin toisinajattelijoihin ja vähemmistöryhmiin. Silloinen presidentti Hassan Rouhani allekirjoitti muutoksen helmikuun. 18 ja se tuli voimaan 5. maaliskuuta.

 

Middle East Concern -ryhmän (MEC) analyytikko sanoi, että tämä on ensimmäinen merkki siitä, miten äskettäin muutettua rikoslakia voidaan käyttää.

 

"Odotamme edelleen, miten tarkistuksia tullaan soveltamaan, ja nyt meillä on ensimmäinen esimerkki Aminin, Miladin ja Alirezan tuomioissa", sanoi nimettömänä puhunut analyytikko. "Tietysti syyttäjä, johon Iranin tiedustelupalvelut vaikuttavat, päättää, ovatko syytteet propagandaa (500 artikla) ​​vai islamilaisen valtion toimintaa (498, 499 artikla). Voimme nyt sanoa, että joku jolle tuomitaan Perustamissopimuksen 500 artiklan mukaan vankeusrangaistus, niin hänelle tulee nyt viisi vuotta eikä tyypillinen kuuden kuukauden pituinen aika, jonka monet kristityt saivat aiemmin."

 

”Hänestä (Ismaelista) tulee mies kuin villiaasi: hänen kätensä on kaikkia vastaan, ja kaikkien käsi on häntä vastaan, ja hän on kaikkien veljiensä niskassa.” (1 Moos. 16:12)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu