Antikristus nousee

 

Tämän blogin lukijat lienevät jo tarpeeksi hyvin selvillä, mitä ihmisen, ihmiskunnan ja ihmisyyden pään menoksi on rakenneltu. Aiheellinen kysymys kuuluukin – miksi?

 

Kyseessä on se legendaarinen hyvän ja pahan välinen taistelu. Maailmanhistorian mahtavin Hyvyys on jo meille ilmoitettukin; enää puuttuu vain se ultimaattinen pahuus estraadilta. Ja kun me jo näemme ”kulissit pystyssä ja näyttämön valaistuna”, niin mitä voimme päätellä ”show’n” alkamisajankohdasta?

 

Suurin pahuus, itse Saatanan ohjaama Antikristus kävellee jo noissa kulisseissa. Hänestä löytyy monenlaisia koosteita, mutta Britt Gillette’n kompilaatio on erinomainen. Pitemmittä puheitta:


"Raamattu kertoo, että viimeisinä päivinä yksi mies tulee hallitsemaan maailmaa. Hän tulee hallitsemaan koko ihmiskuntaa poliittisesti, taloudellisesti ja uskonnollisesti, pilkaten Jumalaa suuresti ja asettuu temppeliin väittäen olevansa itse Jumala. Mutta tuo mies ei ole Jumala. Hän on juuri Jumalan täydellinen vastakohta. Hän tulee jopa johtamaan kapinaa Jumalaa vastaan, mutta Kuninkaiden Kuningas tuhoaa hänet. Historia on nimennyt hänet Antikristukseksi, mutta hänet tunnetaan myös muilla nimillä, jokaisen niistä täydellisesti viitaten hänen ominaisuuksiinsa:

 

Pieni sarvi – Dan. 7:8

Kuningas, kasvoilta röyhkeä ja juonissa taitava – Dan. 8:23

Hyökkäävä ruhtinas – Dan. 9:26

Hullu paimen – Sak. 11:17

Laittomuuden ihminen – 2 Tess. 2:3

Kadotuksen lapsi – 2 Tess. 2:3

Peto  – Ilm. 13:11

 

Tutkimalla Raamattua huolellisesti, voimme oppia paljon tuon henkilön alkuperästä, luonteenlaadusta ja urasta – tuon yhden ihmisen, josta tulee Saatanan kirjaimellinen ruumiillistuma.

 

Hänen kansallisuutensa

Raamattu tarjoaa joitakin tietoja Antikristuksen kansallisesta alkuperästä. Vaikkakin hänen kansallisen identiteettinsä osalta on paljon erimielisyyttä, Danielin kirja selkeästi ilmoittaa hänen nousevan siitä kansasta, jonka armeija tuhoaa temppelin.

 

“Ja kaupungin ja pyhäkön hävittää hyökkäävän ruhtinaan väki.” Dan. 9:26

 

Jerusalemin kaupungin ja temppelin tuhosi vuonna 70 Tiitus ja hänen roomalaislegioonansa, mutta Tiitus ei ollut se hallitsija, josta tässä jakeessa puhutaan. Sillä Daniel 9:27 kuvaa tuota hallitsijaa sinä, joka tulee tekemään Israelin kanssa seitsenvuotisliiton, ja joka lopettaa jokapäiväiset uhrit sekä asettaa temppeliin hävityksen kauhistuksen. Nämä tapahtumat tulevat täyttymään Antikristuksen toimesta. Danielin mukaan, Antikristus tulee nousemaan siitä kansasta joka tuhosi temppelin. Sen vuoksi, voimme olla varmat siitä, että Antikristus on roomalaista syntyperää.

 

Kuitenkin, roomalaista syntyperää oleminen ei automaattisesti merkitse, että Antikristus tulisi olemaan italialainen. Se vain tarkoittaa, että hänen täytyy tulla niiden kansojen joukosta, jotka olivat osa Rooman valtakuntaa tuohon aikaan.

 

Danielin 8. luku tarjoaa lisävaloa. Siinä enkeli Gabriel selittää Danielin näkyä oinaasta ja kauriista, mikä viittaa tapahtumiin Aleksanteri Suuren Kreikan valtakunnassa. Väitteessä, jonka historia on jo todistanut, hän lausuu että Aleksanterin kuoltua valtakunta jaettaisiin neljään osaan. Yhdestä noista neljästä osasta Antikristus tulisi nousemaan:

 

“Ja kauris on Jaavanin kuningas, ja suuri sarvi, joka sillä oli keskellä otsaa, on ensimmäinen kuningas. Ja että se särkyi ja neljä nousi sen sijalle, se on: neljä valtakuntaa nousee siitä kansasta, ei kuitenkaan niin väkevää kuin hän. Ja heidän valtansa lopulla, kun luopiot ovat täyttäneet syntiensä mitan, nousee kuningas, kasvoilta röyhkeä ja juonissa taitava. Ja väkevä on hänen voimansa, vaikka ei tosin hänen omasta voimastaan, ja ihmeellisen paljon hän saa aikaan hävitystä; ja hän menestyy siinä, mitä hän tekee, ja hän tuottaa turmion väkeville ja pyhien kansalle.” Dan. 8:21-24

 

Danielin luku 11 kertoo tarkan kuvauksen Aleksanterin valtakunnan tuhosta, kuvaten historiallisia tapahtumia liittyen pohjoisen kuninkaaseen ja etelän kuninkaaseen. Luvun jälkimmäinen osa kuvaa Antikristusta, identifioiden hänet toisiin historiallisiin henkilöihin joita on kutsuttu “pohjoisen kuninkaaksi.” Tämä, mukaan lukien yllämainittu jae, selvästi liittävät Antikristuksen jakautuneen Kreikan valtakunnan pohjoisen kuninkaaseen. Tuota valtakuntaa hallitsi yksi Aleksanterin kenraaleista, Seleucus, joka hallitsi Syyrian, Mesopotamian ja Persian alueita. Sen vuoksi on perusteltua olettaa, että Antikristus tulee myös liittymään näihin maantieteellisiin alueisiin.

 

Onko Antikristus juutalainen? Vaikkakaan tyhjentävää vastausta ei ole, kaksi raamatunjaetta antavat syytä uskoa niin. Ensimmäinen löytyy jo 1. Mooseksen kirjasta, jossa Jumala profetoi Israelin Messiaan tulosta – sekä Saatanan Antikristuksen.

 

“Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän.” 1. Moos. 3:15

 

Myöhemmin, kun Jaakob siunaa poikiaan, hän profetoi Daanista seuraavasti:

 

“Daan hankkii oikeutta kansalleen, hänkin yhtenä Israelin sukukunnista. Daan on käärmeenä tiellä, on polulla kyynä, joka puree hevosta vuohiseen, niin että ratsastaja syöksyy selin maahan.” 1 Moos. 49:16-17

 

Tämä viittaus kantapäähän pistävään käärmeeseen saattaa viitata, että Antikristus olisi juutalainen Daanin suvusta, mutta monet arvostetut raamatuntutkijat ovat eri mieltä tästä.

 

No kuinka me sitten yhdistämme nämä nähtävästi vastakkaiset profetiat koskien Antikristuksen kansallisuutta? Onko hän roomalainen? Italialainen? Juutalainen? Assyrialainen? Kreikkalainen? Hänen ei tarvitse välttämättä olla poissulkevasti mitään näistä. Hän saattaisi olla assyrialainen juutalainen, joka on syntynyt ja kasvanut Italiassa, tai mikä tahansa mahdollinen kombinaatio näistä. Varmuudella emme tiedä, mutta historia viittaa, että jokainen näistä profetioista on harmoniassa, kun Antikristus ilmestyy.

 

Kaksi tuhatta vuotta sitten, vastakkaisilta vaikuttaneet profetiat Messiaan ensimmäisestä tulemisesta asettuivat kaikki sopusointuun Jeesuksen Kristuksen elämässä, joka oli Beetlehemissä syntynyt nasaretilainen, joka tuli Egyptistä. “Jälkiviisaina” voimme havaita, kuinka kaikki tuo oli mahdollista, mutta juutalaisille oppineille, jotka elivät ennen Jeesuksen aikaa, nuo profetiat olivat monien väittelyiden aiheena.

 

Nuo väittelyt jatkuvat tänään, koskien profetioita Antikristuksesta. Mutta todellisuudessa me emme voi tietää täyttä totuutta, ennen kuin hän saapuu. Siispä, on viisasta tutkia näitä profetioita ja opettaa niitä muille, niin että Antikristuksen sukupolven ihmiset kykenisivät selvästi tunnistamaan hänet pohjautuen puhtaaseen raamatulliseen todistusaineistoon.

 

Hänen persoonallisuutensa

Läpi Raamatun, meille annetaan kuvaa Antikristuksen persoonallisuudesta ja luonteenlaadusta. Meille kerrotaan, miten hän tulee toimimaan, mitä hän tulee tekemään, ja mistä hän saa voimansa. Vaikkakaan ei tyhjentävästi, Raamattu antaa monia vihjeitä.

 

Pöyhkeys

Antikristus tulee olemaan pöyhkeä:

 

“Ja katso, sillä sarvella oli silmät kuin ihmisen silmät, ja suu, joka herjaten puhui.” Dan. 7:8

 

“Ja kuningas tekee, mitä hän tahtoo, ja korottaa itsensä ja uhittelee jokaista jumalaa, itse jumalien Jumalaa vastaan hän puhuu kauheita.” Dan. 11:36

 

Antikristus on niin täynnä itserakkautta ja pöyhkeyttä, että hän nostaa kapinan Kaikkivaltiasta Jumalaa vastaan. Hän nostaa itsensä kaikkien yläpuolelle, ja jopa asettaa itsensä juutalaisten temppeliin, julistaen olevansa Jumala.

 

Saatanan voima

Antikristus saa voimansa Saatanalta:

 

“Ja väkevä on hänen voimansa, vaikka ei tosin hänen omasta voimastaan.” Dan. 8:24

 

“tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua.” 2 Tess. 2:9-10

 

“Ja lohikäärme antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan.” Ilm. 13:2

 

Raamattu ilmoittaa selkeästi, että Antikristus saa voimansa Saatanalta. Itse asiassa, seurauksena Paholaisen taivaasta pois heittämisestä (Ilm. 12:9), Saatana menee Antikristukseen, tehden tästä laittomuuden ihmisestä Saatanan kirjaimellisen ruumiillistuman.

 

Kiitollisuudenvelassa vallalle

Valta tulee kuluttamaan Antikristuksen, ja yksin valtaa hän tulee palvomaan:

 

“Hän ei välitä isäinsä jumalista, ei naisten lempijumalasta, eikä hän välitä mistään muustakaan jumalasta, sillä hän uhittelee niitä kaikkia. Mutta sen sijaan hän kunnioittaa linnoitusten jumalaa. Sitä jumalaa, jota hänen isänsä eivät tunteneet, hän kunnioittaa kullalla ja hopealla, kalliilla kivillä ja muilla kalleuksilla.” Dan. 11:37-38

 

“Ja he kumarsivat lohikäärmettä, koska se oli antanut sellaisen vallan pedolle, ja kumarsivat petoa sanoen: "Kuka on pedon vertainen, ja kuka voi sotia sitä vastaan?"” Ilm. 13:4

 

Antikristus tulee tunnustamaan vain yhden voiman, sotavoiman joka on hänen hallussaan. Hänen voimansa tulee olemaan niin suuri, että maailman ihmiset tulevat olemaan ihmeissään siitä ja palvomaan sitä, kysyen retorisen kysymyksen – kuka heistä voisi sotia hänen suurta valtakuntaansa vastaan.

 

Hänen elämänsä

 

Sen lisäksi, että Raamattu kertoo lukuisia Antikristuksen ominaisuuksia, se kertoo myös useita tietoja tuon laittomuuden ihmisen elämäntapahtumista ja urasta, alkaen hänen rakettimaisesta nousustaan kuuluisuuteen, kymmenen kuninkaan joukosta.

 

Nousee 10 kuninkaan joukosta

“Se oli erilainen kuin kaikki edelliset pedot, ja sillä oli kymmenen sarvea. Minä tarkkasin sarvea, ja katso, eräs muu pieni sarvi puhkesi niiden välistä.” Daniel 7:7-8

 

“Ja ne kymmenen sarvea, jotka sinä näit, ovat kymmenen kuningasta, jotka eivät vielä ole saaneet kuninkuutta, mutta saavat vallan niinkuin kuninkaat yhdeksi hetkeksi pedon kanssa. Näillä on yksi ja sama mieli, ja he antavat voimansa ja valtansa pedolle.” Ilm. 17:12-13

 

Kymmenen kuningasta antaa vallan ja kansallisen itsemääräämisoikeuden elvytetylle Rooman valtakunnalle. Heidän joukostaan ilmestyy Antikristus, ja hänestä tulee heidän keskuudessaan hallitseva johtaja.

 

Alistaa kolme noista kymmenestä Kuninkaasta

“ja kolme edellisistä sarvista reväistiin pois sen edestä.” Daniel 7:8

 

Ilmeisesti kolme kymmenestä kuninkaasta vastustaa Antikristusta ja hänen raakaa vallankaappaustansa. Seuraavassa taistelussa hän voittaa heidät, ja hänen kontrollistaan uudesta Roomasta tulee ehdoton.

 

7 vuoden liitto Israelin kanssa

“He will make a treaty with the people for a period of one set of seven” Daniel 9:27 (NLT) Eli, hän tekee sopimuksen (liiton) kansan kanssa seitsemäksi vuodeksi.

 

Antikristus tekee sopimuksen Israelin kansan kanssa seitsemän vuoden ajaksi. Tämän sopimuksen yksityiskohdat ja luonne ovat vielä tuntemattomia, mutta monet ovat spekuloineet, että tarjotessaan Lähi-idän rauhaa Israel suostuu luottamaan Antikristukseen maanpuolustuksessa.

 

Hän valloittaa monia

Ilmestyskirjan luvussa 6 kuvataan Antikristusta suurena valloittajana, joka ratsastaa valkoisella hevosella. Hän lähtee valloittamaan monia, ja hän käyttää suurta miekkaa. Valloituksessaan hän tappaa huomattavan osan maailman väestöstä.

 

Hallitsee poliittisesti, uskonnollisesti ja taloudellisesti

 

“Ja se käyttää kaikkea ensimmäisen pedon valtaa sen nähden ja saattaa maan ja siinä asuvaiset kumartamaan ensimmäistä petoa, sitä, jonka kuolinhaava parani.” Ilm. 13:12

 

Antikristus käyttää kaikkea ensimmäisen pedon - joka on elvytetty Rooman valtakunta - auktoriteettia. Hän vaatii maailmaa palvomaan ja osoittamaan uskollisuutta tälle imperiumille, joka herätetään ylös historian roskasäiliöstä.

 

“Ja sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja sen valtaan annettiin kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot.” Ilm. 13:7

 

Kukaan ei pääse Antikristuksen ja hänen hallitusvaltansa ulottuvilta

 

“Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa, ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku.” Ilm. 13:16-17

 

Antikristuksella on ennennäkemätön määräysvalta maailman rahoitustoimissa. Hänellä on niin paljon voimaa, että hän pystyy tapauskohtaisesti määrittämään, mitkä henkilöt saavat ostaa tai myydä mitään.

 

Ennennäkemätön tuho

Tyydyttämättömässä henkilökohtaisen kunniansa etsinnässä Antikristus aiheuttaa ennennäkemättömän määrän tuhoa.

 

“Ja väkevä on hänen voimansa, vaikka ei tosin hänen omasta voimastaan, ja ihmeellisen paljon hän saa aikaan hävitystä; ja hän menestyy siinä, mitä hän tekee.” Daniel 8:24

 

Hävityksen kauhistus

Jeesus ennusti suuren ahdistuksen ajasta, jollaista maailma ei ole koskaan nähnyt eikä tule toiste näkemään. Hän sanoi, että tämä ajanjakso alkaa juutalaisen temppelin häpäisemisellä:

 

“Kun te siis näette hävityksen kauhistuksen, josta on puhuttu profeetta Danielin kautta, seisovan pyhässä paikassa - joka tämän lukee, se tarkatkoon.” Matt. 24:15

 

Antikristus toteuttaa tämän ennustuksen seisomalla juutalaisessa temppelissä ja julistaen olevansa Jumala. Hän asettaa kuvan pyhään paikkaan ja vaatii maailmaa palvomaan sitä.

 

“... ja puoleksi vuosiviikoksi hän lakkauttaa teurasuhrin ja ruokauhrin; ja hävittäjä tulee kauhistuksen siivillä. Tämä loppuu vasta, kun säädetty tuomio vuodatetaan hävittäjän ylitse.” Daniel 9:27  

 

“tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä jumalaksi tai jumaloitavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala.” 2 Tess. 2:4

 

Tuhoaa kaikki uskonnot paitsi omansa

Ilmestyskirjassa kuvataan elvytettyä Rooman valtakuntaa prostituoidun hallitsemana. Tämä prostituoitu symboloi epäjumalanpalvelusta suorittavaa uskontoa, ja vaikka Saatana rakastaa epäjumalanpalvelusta, lopulta hän sietää vain itsensä palvontaa. Tämän seurauksena elvytetyn Rooman valtakunnan valtionpolitiikaksi tulee tuhota kaikki uskonnot lukuun ottamatta lohikäärmeen palvontaa.

 

“Ja ne kymmenen sarvea, jotka sinä näit, ja peto, ne vihaavat porttoa ja riisuvat hänet paljaaksi ja alastomaksi ja syövät hänen lihansa ja polttavat hänet tulessa.” Ilm. 17:16

 

Käy sotaa pyhiä vastaan

Osana kampanjaansa toteuttaa itsensä universaali palvonta, Antikristus aikoo tuhota ne, jotka ovat uskollisia Jumalalle ja Hänen Pojalleen, Jeesukselle Kristukselle.

 

“Ja sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät, ja sen valtaan annettiin kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot.” Ilm. 13:7  

 

“ja hän tuottaa turmion väkeville ja pyhien kansalle. Ja hänen oveluutensa tähden onnistuu petos hänen kädessään. Hän hautoo suuria sydämessään, ja keskellä rauhaa hän tuottaa turmion monille. Ruhtinasten ruhtinastakin vastaan hän nousee, mutta ilman ihmiskättä hänet muserretaan.” Daniel 8:24-25

 

Tappaa kaksi kolmasosaa juutalaisesta kansasta

Raivossaan juutalaisia kohtaan Antikristus onnistuu tappamaan kaksi kolmasosaa juutalaisesta rodusta.

 

“Ja näin on käyvä koko maassa, sanoo Herra: kaksi osaa siitä hävitetään ja saa surmansa, mutta kolmas osa siitä jää jäljelle.” Sak. 13:8

 

Käy sotaa Jeesusta Kristusta vastaan

Ylpeydessään Antikristus johtaa kapinaa Jeesusta Kristusta vastaan ja kokoaa maailman armeijat taistelemaan Herraa ja hänen taivaallista armeijaansa vastaan.

 

“Ruhtinasten ruhtinastakin vastaan hän nousee, mutta ilman ihmiskättä hänet muserretaan.” Daniel 8:25  

 

“Ja minä näin lohikäärmeen suusta ja pedon suusta ja väärän profeetan suusta lähtevän kolme saastaista henkeä, sammakon muotoista. Sillä ne ovat riivaajain henkiä, jotka tekevät ihmeitä; ne lähtevät koko maanpiirin kuningasten luo kokoamaan heidät sotaan Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä.” Ilm. 16:13-14

 

Hänen lopullinen tuhonsa

Maallisesta menestyksestä huolimatta Antikristuksen hallituskausi on suhteellisen lyhyt - enintään seitsemän vuotta. Lopulta hän joutuu vastaamaan teoistaan, ja hän joutuu kohtaamaan Jumalan Karitsan, Jeesuksen Kristuksen, vihan.

 

Leirit Harmagedonissa

Kerätessään maailman armeijat Jerusalemiin taistelemaan Herraa vastaan, Antikristus perustaa leirinsä ja kokoaa armeijansa paikkaan nimeltä Harmagedon, joka on nykypäivän Megiddon kaupunki Israelissa.

 

“Hän pystyttää hovitelttansa meren ja pyhäkön ihanan vuoren välille. Mutta hänen loppunsa tulee, eikä häntä kukaan auta.” Daniel 11:45  

 

“Ja ne kokosivat heidät siihen paikkaan, jonka nimi hebreaksi on Harmagedon.” Ilm. 16:16

 

Tuhottu ikuisesti

Huolimatta hänen ylimielisestä uskostaan, että hän voi voittaa Jumalan, Antikristuksen lopullinen kohtalo määritettiin kauan sitten. Hän tuhoutuu täysin eeppisissä mittasuhteissa.

 

“Sitten oikeus istuu tuomiolle, ja hänen valtansa otetaan pois ja hävitetään ja tuhotaan loppuun asti.” Daniel 7:26

 

Tulijärvi

Tappionsa seurauksena Antikristus heitetään tulijärveen (tunnetaan nimellä "Helvetti"), jossa häntä kidutetaan päivin ja öin koko ikuisuuden. Hänen valtakuntansa kohtaa saman kohtalon, ja sen tilalle tulee Herran tuhatvuotinen valtakunta, joka tuo kauan kaivatun rauhan maan päälle.

 

“Ja peto otettiin kiinni, ja sen kanssa väärä profeetta, joka sen nähden oli tehnyt ihmetekonsa, joilla hän oli eksyttänyt ne, jotka olivat ottaneet pedon merkin, ja ne, jotka olivat sen kuvaa kumartaneet; ne molemmat heitettiin elävältä tuliseen järveen, joka tulikiveä palaa.” Ilm. 19:20

 

Saatana tarjosi Jeesukselle koko maailman…

Tutkiessamme Antikristuksen ennustuksia on olennaista viitata Matteuksen kirjaan, jossa Jeesusta kiusataan autiomaassa ennen palvelustaan. Tästä saat omakohtaisen kuvan Antikristuksen ja Saatanan välisestä kaupasta:

 

“Taas perkele otti hänet kanssansa sangen korkealle vuorelle ja näytti hänelle kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi hänelle: "Tämän kaiken minä annan sinulle, jos lankeat maahan ja kumarrat minua". Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Mene pois, saatana; sillä kirjoitettu on: 'Herraa, sinun Jumalaasi, pitää sinun kumartaman ja häntä ainoata palveleman'." Silloin perkele jätti hänet; ja katso, enkeleitä tuli hänen tykönsä, ja he tekivät hänelle palvelusta.” Matt. 4:8-11

 

Koska Hän on uskollinen ja totinen, Jeesus hylkäsi Paholaisen tarjouksen hallita maailman valtakuntia. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa syntyy kuitenkin mies, joka hyväksyy tämän sopimuksen Paholaisen kanssa. Hän myy sielunsa - lyhyen ja tuhoisan uran vuoksi - ihmiskunnan historian tehokkaimpana diktaattorina. Hänellä on absoluuttinen valta ja hän on kaiken pahan persoonallisuus. Mutta hänen tuhonsa on varma. Hän haastaa Rauhan Prinssin, ja Jeesus voittaa.”

 

Niinpä, odotatko SINÄ maailman herraa – vai maailman Herraa?

 

”Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.” (Matt. 28:18).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu