Onko sinussa toinenkin sielu?

 

Tulipas telkkarista taas erikoinen elokuva. TV2 esitti Vieras (engl. The Host) -nimisen, vuonna 2013 ensi-iltansa saaneen romanttisen tieteiselokuvan, jonka on ohjannut Andrew Niccol, Stephenie Meyerin samannimisen romaanin pohjalta. Stephenie Meyer tunnetaan myös Houkutus (Twilight) -kirjasarjasta. Elokuva ei saanut "kaunista” vastaanottoa kriitikoilta ja sen tuotto jäi reilusti alle tavoitteen.

 

Juoni pääosin Wikistä: Sielut (?) ovat saapuneet maapallolle ja sukeltaneet ihmisten mieliin yksi kerrallaan. Lähes koko maapallo on valloitettu, mutta pieni vastarintaliike kapinoi edelleen vapautensa puolesta. Eräs kapinoijista, Melanie, jää kiinni ja hänen päähänsä istutetaan Vaeltajaksi kutsuttu Sielu (vrt. Elon Muskin hanke). Melanie on kuitenkin vahvempi kuin Vaeltaja uskalsi kuvitellakaan eikä suostu haihtumaan Sielun tieltä. Tahtomattaan Vaeltaja saa muistoja Melanielta, jotka muokkaavat myös hänen ajatusmaailmaansa. Kaksikko pakenee ja he alkavat etsiä Melanien niin kauan kaipaamaa poikaystäväänsä Jaredia sekä tytön pikkuveljeä. He eivät tiedä, että Etsijä on heidän kannoillaan.

 

Melanie tuupertuu polttavassa kuumuudessa etsiessään rakkaitaan, mutta vastarintaliike löytää hänet. Hänen setänsä Jeb löytää tytön ja järkyttyy siitä, että tällä on Sielu sisällään. Hän kuitenkin päättää säästää tytön muiden vastusteluista huolimatta ja johdattaa tämän vastarintaliikkeen salaiseen päämajaan kallioiden sisällä. Myös Jared on hengissä ja vastarintaliikkeen mukana, mutta ei voi sietää Melanieta silmissään, koska Sielu on vallannut tytön eikä Vaeltaja usko, että kukaan heistä uskoisi hänen kertoessaan, että Melanie elää yhä kehossaan, hänen lisäkseen.

 

Vaeltajan olemassaolo aiheuttaa ihmisten välille paljon konflikteja, mutta pian Vaeltaja pääsee tutustumaan Melanien pikkuveljeen sekä lähentyy Ian- nimisen miehen kanssa. Juuri kun kaikki alkaa mennä hyvin, Vaeltaja saa vihiä vastarintaliikkeen toimintatavoista ja järkyttyy syvästi.

 

Kaiken aikaa Etsijä yrittää paikantaa vastarintaliikkeen pakonomaisesti ja onnistuukin pääsemään heidän jäljilleen, mutta loppujen lopuksi jää itse kiinni ja Vaeltaja poistaa Sielun naisen sisältä, jotta tämä voisi olla taas oma itsensä. Hän tekee myös päätöksen omasta tulevaisuudestaan ja pyytää tohtoria poistattamaan hänet Melaniesta, jotta tyttö voisi taas elää omaa elämäänsä ja hän voisi muka taas lähteä jollekin toiselle planeetalle (itse asiassa pyysi tohtoria tappamaan hänet, koska rakkaat kuitenkin jäisivät tänne). Kukaan ei ole tappoideasta mielissään, ja tohtori kuitenkin tekee toisin kuin Vaeltaja pyysi ja tämä huomaa heräävänsä uudessa kehossa, jonka vastarintaliikkeen jäsenet ovat hänelle valinneet (”sielun” poistatuksessa tuo ”emäntä” ei herännytkään ilman uutta sielua). Nyt Vaeltaja voi vihdoin olla rakastamansa miehen kanssa Melanien tavoin.

 

Elokuva päättyy kun Melanie, Jared, Ian ja Vaeltaja joutuvat piiritetyiksi ja selviää, että heidän lisäkseen on olemassa monta muutakin vastarintaliikettä.

 

Ja tietenkin osa näistä ”avaruuden pahiksista” muuttuikin matkalla hyviksiksi, ja liittyivät ihmisten yhdyskuntiin – aivan samoin kuin Raamattu kertoo langenneiden enkelien tehneen ihmisten tyttärien kanssa (1 Moos. 6:2), joiden jälkeläiset saastuttivat Maan sellaiseen kuntoon, että Kaikkivaltiaan oli, valittujen kanssa (Nooa arkkeineen), ”aloitettava alusta”, koko paha maailma hukuttaen.

 

Niinpä niin. Aivan samalla tavoin kuin kotoinen Kalevalamme on Raamatulle rinnakkainen luomiskertomus, niin tässä elokuvassa esitettiin eräänlainen vapahtaja- versio: Vaeltaja (!), juuri ennen toivomaansa kuolemaa, kertoo uhrautuvansa, jotta toiset saisivat jatkaa eloaan rauhassa: sen puolesta hän kyllä voisikin kuolla ...

 

Sen lisäksi, että nuo ihmisiin sisään tulleet lisäsielut kyllä kummallisesti muistuttivat juurikin näitä tämän päivän tekoäly- ym hallintasiirrännäisiä, ko. hommaa taas sopivasti mukautettiin Hollywoodin tyyliin, kallispalkkaisilla näyttelijöillä – sekä itkusiirapilla ... niin - mietipäs rinnalla tätä:

 

”Ja he tulivat toiselle puolelle järveä gerasalaisten alueelle. Ja kohta kun hän lähti venheestä, tuli häntä vastaan haudoista mies, joka oli saastaisen hengen vallassa. Hän asusti haudoissa, eikä kukaan enää voinut häntä kahleillakaan sitoa; sillä hän oli monta kertaa ollut sidottuna jalkanuoriin ja kahleisiin, mutta oli särkenyt kahleet ja katkonut jalkanuorat, eikä kukaan kyennyt häntä hillitsemään. Ja hän oleskeli aina, yötä ja päivää, haudoissa ja vuorilla, huutaen ja runnellen itseään kivillä. Kun hän kaukaa näki Jeesuksen, juoksi hän ja kumartui maahan hänen eteensä ja huutaen suurella äänellä sanoi: "Mitä sinulla on minun kanssani tekemistä, Jeesus, Jumalan, Korkeimman, Poika? Minä vannotan sinua Jumalan kautta, älä vaivaa minua." Sillä hän oli sanomaisillaan sille: "Lähde ulos miehestä, sinä saastainen henki". Ja Jeesus kysyi siltä: "Mikä on nimesi?" Niin se sanoi hänelle: "Legio on minun nimeni, sillä meitä on monta". Ja se pyysi pyytämällä häntä, ettei hän lähettäisi niitä pois siitä seudusta. Niin siellä oli lähellä vuorta suuri sikalauma laitumella. Ja ne pyysivät häntä sanoen: "Lähetä meidät sikoihin, että menisimme niihin". Ja hän antoi niille luvan. Niin saastaiset henget lähtivät miehestä ja menivät sikoihin. Silloin lauma, noin kaksituhatta sikaa, syöksyi jyrkännettä alas järveen; ja ne hukkuivat järveen.” (Mark. 5:1-13).

 

Eli: Raamatun mukaan ei ole mitään alieneja tms. vierasta elämää toisilla planeetoilla – vaikka joku niin ”laskisikin”. Alienien sijaan on enkeleitä, joista osa on langennut. Demonit riivasivat ihmisiä Jeesuksen lihaan tulon päivinä – eikä niillä ollut vaikeutta - pelonsekaisesti - tunnistaa Luojaa. Miesparassa ollut saastaisten henkien joukko tiesi, että lähtö oli lähellä – koska tuo voimallinen, universumin mahtavin olento, oli aikeissa toimia. Demonit erehtyivät sikalaumapyynnössään: eivät voineetkaan jäädä seudulle – vaan päätyivät kuitenkin isännättömiksi ”vaeltajiksi”, kun Vapahtaja saattoi siat hukkumaan... ja tuota karmeaa ihmiskohtaloa pehmentämään, viihteellistämään ja salonkikelpoistamaan on sittemmin tehty Marvelin TV- sarja ”Legion” – jossa miespoloa vallitsee parasiittinen mutantti, Varjokuningas: paha olio aivan ikiajoista alkaen, joka valtasi isäntänsä ...  

 

Elokuva sokeritti myös seuraavasti: kun vallatusta ihmisestä maaniteltiin ulos tuo tunkeilija, se laitettiin kapseliin, matkaamaan uusiin avaruuksiin – ja entinen isäntä- henkilö vapautui entiselleen. Siitäkin Raamattu kertoo vähän toisenlaisen todellisuuden:

 

Ei Kristus turhaan painottanut: ”Kun saastainen henki lähtee ihmisestä, kuljeksii se autioita paikkoja ja etsii lepoa; ja kun ei löydä, sanoo se: 'Minä palaan huoneeseeni, josta lähdin'. Ja kun se tulee, tapaa se sen lakaistuna ja kaunistettuna. Silloin se menee ja ottaa mukaansa seitsemän muuta henkeä, pahempaa kuin se itse, ja ne tulevat sisään ja asuvat siellä. Ja sen ihmisen viimeiset tulevat pahemmiksi kuin ensimmäiset” (Luuk. 11:24-26).

 

Toisiin raamatunkäännöksiin sisällytetty Eenokin Kirja – jonka pahantahtoiset luulivat hävittäneensä maailmasta täydellisesti, kaikkine kopioineen – kertoo luvussa 17 langenneista hengistä: ”ja kun he toivoivat, he ilmestyivät ihmisinä” – kuten ilmestyivät nekin Sodomaa ja Gomorraa tuhoamaan tulleet, Kaikkivaltiaan Jumalan enkelit, joista seksuaalisesti häiriintynyt miesjoukko sanoi Lootille: ”Missä ne miehet ovat, jotka tulivat luoksesi yöllä? Tuo heidät tänne meidän luoksemme, ryhtyäksemme heihin” (1 Moos. 19:5).

 

Raamattu myös kertoo toisen, puhuttelevan tapahtuman: ”Ja synagoogassa oli mies, jossa oli saastaisen riivaajan henki. Tämä huusi suurella äänellä: "Voi, mitä sinulla on meidän kanssamme tekemistä, Jeesus Nasaretilainen? Oletko tullut meitä tuhoamaan? Minä tunnen sinut, kuka olet, sinä Jumalan Pyhä." Niin Jeesus nuhteli häntä sanoen: "Vaikene ja lähde hänestä". Ja riivaaja viskasi hänet maahan heidän keskelleen ja lähti hänestä, häntä ollenkaan vahingoittamatta. Ja heidät kaikki valtasi hämmästys, ja he puhuivat keskenään sanoen: "Mitä tämä puhe on, sillä hän käskee vallalla ja voimalla saastaisia henkiä, ja ne lähtevät ulos?” (Luuk. 4:33-36).

 

Tuo saastainen riivaaja oleili siis Jumalan (aiemmassa) huoneessa – ja ilmeisesti siis viihtyi siellä sangen hyvin, noiden menneen jumalanpalvelusmuodon noudattajien keskellä, mikä kertonee jotain.

 

Riivaajista puheenollen, arvaapas mihin loppulauleluun elokuvamme päättyi: ”Welcome to the New Age, to the New Age” – ja tuon hittibiisin videohan kuvaa juurikin USA:n tämän hetken tilaa, täsmälleen: mellakoitsijat tappavat poliiseja jne  ... Niinpä – tervetuloa sitten kohta ”uuteen aikaan”. Mutta sisäänpääsy vain ja ainoastaan niille, jotka vihkiytyvät Lusiferille. 

 

Siispä – miten on sinun laitasi, hyvä lukija, olisiko vaeltaja/demoni kuin kotonaan sinun tykönäsi?

 

... sillä sinunkinhan on kerran tehtävä tili Jeesukselle Kristukselle – sille ainoalle, meidän tosielämämme sankarille: ”Sillä kirjoitettu on: "Niin totta kuin Minä elän, sanoo Herra, Minun edessäni pitää jokaisen polven notkistuman ja jokaisen kielen ylistämän Jumalaa".” (Room. 14:11). Äläkä missään muodossa pidä mitään muita jumalia – edes epäjumalia, saati sitten demoneja – sillä: ”Herraa, sinun Jumalaasi, pitää sinun kumartaman ja häntä ainoata palveleman” (Matt. 4:10).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu