Mihin me kuolemme?

 

Kaikenlaista sitä on tullut ”matkalla” puuhasteltua. Eräs hauskimmista yhteensattumista oli, kun ruotsalainen CEO- asiakkaani oli tulossa vierailulle. Aamulla hotellilla partaansa ajaessaan laittoi paikallis-TV:n auki ja katsoi kiihkeää lätkämatsia. SM-Liigan pronssiottelussa siellä JYP antoi kyytiä Porin Ässille. Ulf mietti siinä, että mikäs tässä nyt ”vaivaa”? ... tarkemmin kuulosteltuaan tunnisti ottelun selostajan allekirjoittaneeksi ... sille yhdessä naureskellessa se tapaaminen sitten menikin ...

 

Kuinka surullista onkaan tänään ajatella JYPin – ja muidenkin urheilujoukkueiden – tilaa: pitkä matka on kuljettu talkoovetoisesti sarjaporras kerrallaan ylemmäs. Mestaruuksia on tullut, mutta niiden vaatima panostus tuntuu monilla velan muodossa. Ja nyt, JYPin tj sanoo, että maaliskuussa – mikäli ei muutosta tule – on joka tapauksessa jonkinlainen loppu edessä.

 

JYP olisi selvinnyt ”pelkistä” veloistaan – mutta tästä tappajasta se ei selviä. Mikä tämä hirveä ”monsteri” on? No, otetaanpa selvää:

 

Kolleegani Teemu Laakso on johtajana eräässä maailman suurimmista IT- ja liiketoimintakonsultoinnin palveluyhtiöistä. Teemu on koko työuransa työskennellyt datan parissa – mm. johtavissa tehtävissä yhdessä Suomen johtavista teollisuusyrityksistä ja Pohjois-Euroopan suurimmassa pankissa, ja nyt johtavana datastrategiakonsulttina. Hänellä on 17 vuoden kokemus aiheesta.

 

Teemu meilasi: ”Tässä näitä tilastoja joita olen tehnyt. Kaikki data on otettu suoraan eri maiden tilastokeskuspalveluista, jotka ovat kaikille avoimia. Osaan olen joutunut tekemään laskentakaavoja, muuttaakseni kuukausittaisia lukuja vuosittaisiksi, laskeakseni keskiarvoja jne. Mitään lähtödataa ei ole kuitenkaan lisätty.

Tilastoissa on tärkeää että mitataan yksinkertaisia suureita. Netissä leviää erilaisia ”ylikuolleisuus”- tilastoja, joihin on kerätty vain pientä otantaa eri kuolinsyistä, käytetty erityisiä ajanjaksoja, spekuloidaan mitä tarkoittaa ”koronaan kuollut” vs. ”koronan kanssa kuollut” vs. ”koronaan liittyvät kuolemat”. Kaikki ovat eri asioita, jotka antavat erilaiset käyrät.

Suomen reilu 600 kuollutta ovat muotoa ”koronaan liittyvät kuolemat”, joka sisältää luonnolliset vanhuuteen kuolemiset, joissa koronatesti on positiivinen. Kuolleiden keski-ikä on 84v. Tilastoista ei ole yritetty ottaa pois luonnollisia vanhuuskuolemia. THL:n ikäjakaumatilastosta tuokin löytyy. Omasta mielestäni tilastollinen ”koronakuolema” on sellainen jossa kuollaan nuorempana kuin keskimääräinen eliniänodote ko. maassa.

Selkein tilasto tulee kun vertaa maailmalla yhtenäisesti määriteltyä ”kuolleet” -arvoa ”väestön määrä” -arvoon, ja tutkii 20v aikajanaa. Silloin katoavat kaikki tarkoitushakuiset ja hämäävät muut muuttujat pois pelistä, ja tilannetta voidaan arvioida objektiivisesti.”

 

Eli, nyt kun katsoo tuota pääkuvaa – mikä esittää Suomen kuolleisuutta viimeisen 20 vuoden aikana – voit otsallasi havaita, kuten sokea Reettakin, että Suomessa on päällä tappava pandemia, mikä ihmisten lisäksi tappaa myös bisnekset. Kuten JYPinkin.

 

Ainoa muutos mitä koronap(l)andemian aikana Suomeen(kin) on tullut on se, että aiemmasta poiketen – kuten taulukko todistaa - vanhuuteen, muihin sairauksiin, onnettomuuksiin jne. ei enää siis kuolla ollenkaan.

 

Että sellainen kaiken (?) tappaja.

 

”Hulluus on ilo sille, joka on mieltä vailla, mutta ymmärtäväinen mies kulkee suoraan.” (Sananl. 15:21)

 

Olli-Pekka Tuikkala

Head of Data Services

 

Lähteet:

Raamattu