Lääkerikos nimeltä elävän viruksen poliorokote

 

Tästäkään emme saa minkäänlaista vihjettäkään valtamediasta. Eli ikivanha malliesimerkki siitä, miten oikea lääketiede jää lääketeollisuuden tallomaksi:

 

Lokakuussa 1976: ”Amerikkalaisen lääketieteen pisin riita on noussut jälleen kerran pintaan. Se yllätti monet, jotka olivat ajatelleet, että poliorokotuksesta käyty suuri keskustelu päättyi jo kauan sitten. Näin ei käynyt. Se tosiasia tehtiin selväksi senaattori Edward M. Kennedyn (Demokr., Massachusetts) Senaatin terveysalan alakomitean äskettäisissä kuulemistilaisuuksissa. Kuulemisesta ei tullut etusivun uutista. Mutta sitä sen olisi pitänyt olla, koska nykyisin käytetyn oraalisen poliorokotteen suhteen esiin nousseet merkittävät tosiasiat eivät olleet pelkästään silmiinpistäviä, vaan yleisölle tuntemattomia.

 

Sen jälkeen kun kaikki nämä vuodet olemme olleet "suojattu" oraalisella poliorokotteella, neljä tunnettua tutkijaa kertoi senaatin alakomitealle, että tämä rokote on todellakin aiheuttanut lähes kaikki raportoidut poliotapaukset Yhdysvalloissa vuodesta 1961 lähtien.

 

Tri. Jonas Salk, mies, joka kehitti alkuperäisen poliorokotteen jota ei enää käytetä USA:ssa, kertoi senaatin alakomitealle, että tohtori Albert Sabinin kehittämä elävän viruksen rokote oli ”pääasiallinen ellei ainoa syy Yhdysvalloissa vuodesta 1961 lähtien raportoituun 140 poliotapaukseen”. Tällä hetkellä riski saada polio elävistä virusrokotteista on suurempi kuin luonnossa esiintyvistä viruksista”, hän sanoi.

 

Suomessa ja Ruotsissa, missä Salkin ”tapettua” virusrokotetta käytetään yksinomaan, ei ole ollut yhtään poliotapausta: vuodesta 1964 Suomessa ja 1963 Ruotsissa, senaatin todistuksen mukaan (professori Kari Penttinen Helsingin yliopistosta). Jos elävää virusrokotetta on käytetty vuodesta 1965 lähtien, on noin yksi poliotapaus jokaista 300 000 asukasta kohden vuodessa, Penttinen sanoi. Vertauskuvana Salk selittää periaatteellisen eron elävän viruksen ja tapetun virusrokotteen välillä: "Voimme sanoa, että elävän viruksen rokotteen lähestymistapa perustuu osittain tulipalon sammuttamiseen tulella, kun taas tapettu virusrokote perustuu eristykseen tulta vastaan. ​​Palon käyttö palojen sammuttamiseen toisinaan aiheuttaa paloja.”

 

"Nämä "takaiskut" ovat juuri niitä ongelmia, jotka tuotiin Kennedyn alakomitealle. Jopa USA:n tautien torjuntakeskus, jonka ylin virkamies on tukenut voimakkaasti elävää virusrokotetta tapettuun virukseen liittyvän lähestymistavan sijaan, myönsi, että yli puolet Yhdysvalloissa viime vuonna ilmoitetuista poliotapauksista kolmena viime vuonna liittyi rokotteisiin.

 

Jotkut asiantuntijat näkivät tämän ongelman vuosia sitten. Olemme äskettäin saaneet kopion Eugene N. Beesleyn kirjeestä vuodelta 1960 - Eli Lillyn lääkeyhtiön silloiselta presidentiltä - ​​tohtori Leroy E. Burneylle, Yhdysvaltain silloiselle johtavalle kirurgille. Beesley kertoo kirjeessään, miksi hänen organisaationsa on "päättänyt olla valmistamatta elävää poliovirusrokotetta. "Yleensä", hän kirjoitti kirurgille, "uskomme, että tapetuista viruksista valmistettujen rokotteiden käyttö on parempi kuin elävät virukset, koska mielestämme jälkimmäisten vaikutuksia ei voida koskaan täysin hallita. Kuten tiedätte, kaikkiin eläviin virusvalmisteisiin liittyy hankalia reaktioita'', Beesley tiivisti. Hänen luja näkemyksensä oli: "Mielestämme, jos elävä poliovirusrokote olisi otettu käyttöön ensin, tapettua poliorokotetta ei todennäköisesti olisi pidetty parannuskeinona ollenkaan." Lilly-yritys lopulta antoi periksi kaupalliselle paineelle ja pudotti ei-elävän viruksen Salk-rokotteen ohjelmastaan. Nykyään he ovat kuitenkin pudottaneet myös elävän viruksen poliorokotteen ja ovat kokonaan poliorokotealan ulkopuolella.

 

Yksi senaatin viimeaikaisissa kuulemistilaisuuksissa vaikuttanut tekijä on, että Lederle Laboratories, ainoa jäljellä oleva amerikkalainen elävän viruksen valmistaja oli toiminut tiukasti valtion ja liittovaltion virastojen kanssa tekemiensä sopimusten ehtojen mukaan. Näissä sopimuksissa sanotaan, että aina kun oraalista poliorokotetta antaa kuka tahansa muu kuin lääkäri, potilas tai potilaan vanhempi tai laillinen huoltaja on velvoitettu allekirjoittamaan tietoinen suostumuslomake, jossa ilmoitetaan ymmärretyn rokotteeseen liittyvä mahdollinen mutta minimaalinen riski. Koska allekirjoitusvastustusta oli esiintynyt, Lederle oli kieltäytynyt toimittamasta rokotteita, ja pelko lääkepuutteesta oli kehittynyt.

 

Toinen tekijä, joka toi polio-ongelman jälleen yleisön eteen, oli sika-influenssarokotteen suuri vastustus. Sikainfluenssarokotetta tuottavat yritykset olivat kieltäytyneet jakamasta sitä, ellei liittohallitus antanut heille eräänlaista vastuuvakuutusta sellaisten rokotteen saajien vaateilta, joilla saattaa ilmetä haittavaikutuksia. Hallitus suostui lopulta tähän. Tämä herätti yleisön huomion: muun muassa tunnettu Lederle Laboratoriesin pitkäaikainen pyyntö käsitellä elävän viruksen poliorokotteen vastuuongelmaa muistettiin.

 

On ironista, että poliorokotetta koskeva kiista on jälleen tullut julkiseksi sikainfluenssa-kiistan takia. Se tapahtui jo 1940-luvulla, kun tohtori Thomas Francis, Michiganin yliopiston kansanterveyskoulusta, ja nuori kollega kehittivät menestyksekkäästi ensimmäisen elinkelpoisen tapetun virusrokotteen useiden influenssakantojen selättämiseksi. Tuo nuori kollega oli Jonas Salk. Suurelta osin tämän kokemuksen ansiosta Salk lopulta jatkoi kehittäen omaa tapettua viruspoliorokotettaan Pittsburghin yliopistossa. Noiden päivien tieteellinen dogma oli, että vain elävät mutta heikentyneet virukset voisivat immunisoida tehokkaasti. Tämä oli dogma, jonka Jonas Salk kyseenalaisti poliotyönsä alusta alkaen.

 

Mutta tämän dogman kyseenalaistaminen 1940-luvun poliotutkimuksen ilmapiirissä oli ”pahinta harhaoppia”. "Mielipiteet olivat jo muodostuneet", Salk kertoi minulle. "Aikaisemmin skeptisyys pyrkimyksistä kehittää tehokas tapettu rokote oli tulossa ideologiseksi konfliktiksi. Se oli kehittymässä sodaksi tapetun rokotteen periaatetta vastaan... Kuinka uskallan väittää että maailma on pyöreä, ei flätti?”

 

"Viime vuosina lääkeyrityksiä vastaan ​​on tehty useita oikeusjuttuja ja tuomioistuinten tuomioita polio-tapausten vuoksi, elävien virusten käyttämisestä. Teksasin tuomioistuin päätti, että erään lääkeyhtiön olisi maksettava 200 000 dollaria vahingonkorvausta yhden uhrin halvauksen vuoksi. On tärkeää huomata, että  rokote itse ei ollut varsinaisesti viallinen. Tällaiset reaktiot ovat yksinkertaisesti mahdollisia - vaikkakin ehkä pieniä - riskejä elävän viruksen poliorokotteen käytössä.

 

Joistakin tarkkailijoista vaikutti myös varsin merkilliseltä, että Jonas Salk oli ennustanut tätä skenaariota jo vuosia.”

 

Niinpä niin: mitä on tänään ”oikea ja turvallinen rokottaminen” – siinäpä vasta pulma ...

 

Tähän loppuun voisi kiteyttää nykyisen, yo. polioshow’ta vastaavan pelleilyn ihan konkreettisesti: THL:n viskaali linjaa nyt, että korona ei ihan ollutkaan niin tappava kuin mitä keväällä luultiin. Hän ei voisi olla enempää väärässä – sillä tuolla ko. vouhotuksellaan tappoivat koko Lapin elinkeinon.

 

"Enteellisesti", pääkuvan bussikuski toivottaa dystopisessa maailmanloppu- elokuvassa ”Tomorrowland” vuonna 2015: ”Tervetuloa ... koronapuistoon ... nauti tulevaisuudestasi”.

 

”Ja minä näin, ja katso: hallava hevonen; ja sen selässä istuvan nimi oli Kuolema, ja Tuonela seurasi hänen mukanaan, ja heidän valtaansa annettiin neljäs osa maata, annettiin valta tappaa miekalla ja nälällä ja rutolla ja maan petojen kautta.” (Ilm. 6:8).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu