Kuka ottaa vastuun ja maksaa piikin korvaukset?

 

Luin tuossa vanhaa hovioikeuden päätöstä täällä kotikulmilla. A:n poika B oli rokotettu sikainfluenssaa vastaan Pandemrix-rokotteella marraskuussa 2009, minkä jälkeen hän oli alkuvuodesta 2010 sairastunut narkolepsiaan ja katapleksiaan. B:n sairastuminen on johtunut kyseisestä rokotteesta.

 

B on sairaudestaan johtuvalla käyttäytymisellään aiheuttanut kodissaan useita esinevahinkoja, joiden määrä on 17.6.2014 mennessä ollut yhteensä kanteessa vaaditut 31.807,39 euroa. Valtio on myöntänyt olevansa ankaran vastuun perusteella korvausvelvollinen rokotteesta aiheutuneista henkilövahingoista, mutta katsonut, ettei ankaran vastuun perusteella sen korvausvelvollisuutta voida ulottaa kysymyksessä olevien esinevahinkojen korvaamiseen.

 

Hovioikeudessa oli näin ollen kysymys siitä, onko valtio ankaran vastuun perusteella korvausvelvollinen kanteessa tarkoitetusta A:lle aiheutuneesta esinevahingosta ja jos on, onko rokotteen ja esinevahinkojen välillä riittävä ja ennalta-arvattava syy-yhteys.

 

Eli, valtio oli myöntyväinen korvaamaan piikin henkilövahingot, muttei sen seurauksena syntyneen käyttäytymisen aiheuttamaa tuhoa ... ja itse piikin valmistajalla ei sitten ollut minkäänlaisia paineita asiassa – koska lääke oli kerrottu osin testaamattomaksi ja vastuista täten kieltäydytty.

 

No niin, kohta on piikkiä taas tarjolla, ja vanhemmilla kiperät paikat miettiä mihin luottaa. "Tämä on ainutlaatuinen tilanne, jossa emme yrityksenä yksinkertaisesti voi ottaa riskiä, jos… neljän vuoden aikana rokotteella on sivuvaikutuksia", sanoi AstraZenecan toimitusjohtaja Ruud Dobber. ”Kyseisissä sopimuksissamme vaadimme korvausvastuuta. Useimmat maat hyväksyvät tämän riskin harteilleen, koska se on niiden kansallisen edun mukaista" 

 

No tuossahan tuli meille täysin selvät sävelet: eliitti on masinoinut pelottavan mutta feikkipandemian -> samaa sylttytehdasta oleva lääkeyhtiö ottaa valtiolta – eli meiltä veronmaksajilta – rahat muttei mitään vastuuta -> sinä otat piikin ja sairastut -> valtio – eli me veronmaksajat – maksamme sinulle korvaukset ...

 

Tuohan on win-win -tilanne: kaikki voittavat. Paitsi että sinä menetit terveytesi ja minä rahani.

 

”Heidän viininsä on lohikäärmeitten kähyä, kyykäärmeitten kauheata myrkkyä” (5. Moos. 32:33).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu