Isoveli kyttää ja robotti vie työpaikkasi

 

Robotit ovat jo alkanet viedä työpaikkoja tuntityöläisiltä, ja se kehitys jatkuu. McKinsey’n tutkimus paljasti, että 45% nykyisistä työpaikoista voidaan automatisoida

 

Robotit saattavat viedä yli 20 miljoonaa valmistusteollisuuden työpaikkaa ympäri maailman vuoteen 2030 mennessä, ekonomistit väittivät viikko sitten. Oxford Economics’in uuden tutkimuksen mukaan, seuraavan 11 vuoden aikana yksistään Kiinassa pantaisiin töihin 14 miljoonaa robottia.

 

Mutta jolleivät useat miljoonat miehet ja naiset pysty ruokkimaan perheitään – koska heillä ei ole töitä – se aikaansaa sellaisen sosiaalisen painajaisen jollaista emme pysty edes kuvittelemaan juuri nyt.

 

Lähes kaksi kolmasosaa niistä työpaikoista, jotka on luotu USA:an viime vuosikymmenien aikana, ovat olleet matalapalkkatöitä ja keskiluokka on hitaasti ja varmasti koverrettu pois kuvioista kokonaan.

 

Yksi näistä laajasti robotisoivista yrityksistä on tietysti Walmart – ja toinen Amazon. Jos jollakin on voima, rahoitus ja vaikutusvalta pakottaa ihmiset hyväksymään uusi maksamismalli kaupankäyntiin, niin se on Amazon.

 

Amazon ottaa ensiaskelia kehittäen teknologiaa joka itse asiassa muuttaa kätesi luottokortiksi. Siihen todennäköisesti yhdistetään aiempi patenttinsa mikä sisältää "ilman kosketusta toimivan biometrisen identifiointijärjestelmän" joka kuvaa "käsiskannerin" tuottamaan kuvan henkilön kämmenestä.

 

Amazon tekee jo yhteistyötä Visa’n kanssa testaamalla päätteitä, jotka sijoitettaisiin kivijalkaliikkeisiin ja jotka mahdollistaisivat shoppaajille heidän luottokortti-informaationsa kytkemisen heidän käsiinsä. He voisivat sitten maksaa “kättä vilauttamalla”, tarvitsematta kaivaa esiin korttia tai puhelinta. 

 

Mastercard, JPMorgan Chase, Wells Fargo ja Synchrony Financial ovat myös ilmaisseet kiinnostuksensa Amazon’in kanssa työskentelyyn tällä uudella tekniikalla. Mastercard yllättäen juuri sertifioi ensimmäisen ei-kosketuksellisen biometrisen maksukortin Thales Group’ilta mikä käyttää sormenjälkiä. Tuo sertifiointi on avainaskel saatettaessa biometrisia kortteja laajoille markkinoille ja palvelemaan isojen pankkien vaatimuksia kaupallisissa käyttöönotoissa vuonna 2020.

 

Eipä siksi ihme, että vuodesta 2020 odotetaan tärkeää vuotta biometrisen maksamisen adoptoimisessa, kun teknologia, pankkitoiminta ja valtabisnes sulauttavat monia sovelluksia yhteen, jotta saavutettaisiin laajempi kuluttajatyytyväisyys.

 

Tähän saakka suurin osa kiehunnasta teknologioiden ympärillä on koskenut todellisen mikrosirun asettamista ihon alle. Hiljattain World Mobile Congress Barcelonassa presentoi miehen, joka vapaaehtoisesti otti sirun ihonsa alle, ja toinen sälli ilmaantui osoittamaan kuinka tehdä maksuja siruimplantillaan.

 

Surullista kylläkin, valtamedia nyt avoimesti rummuttaa, että juuri tätä on pian tulossa. Esimerkiksi, tässä on pätkä eräästä Fox News’in viimeaikaisesta artikkelista, "Oletko valmis siruimplantille?"...

 

"Kävelet ruokakauppaan ja otat kananmunia. Ei älypuhelinta? Ei ongelmaa. Heilautat vain kättäsi lukijalaitteen yli, ja summa velotetaan pankkitililtäsi".

 

Eikä kauaa sitten, NBC’n kumppanitiedottaja Tampa’ssa esitteli äitiä, joka lähes epätoivoisesti halusi siruttaa kehitysvammaisen lapsensa turvallisuussyistä...

 

Tälle Steffany Rodroguez-Neely’lle, elämä on kiireisempää kuin koskaan: kolmen lapsen äidillä on kädet täynnä 24 tuntia per päivä. Lasten ikäkirjo on vastasyntyneestä teini-ikäiseen. Vaikkakin pitää itseään osallistuvana, aktiivisena ja omistautuneena, tämä äiti on myös realisti. Hän tietää että hätä voi tulla sekunneissa, jopa parhaille vanhemmille.

 

Kun Steffany näki hiljattaisen tragedian Pasco County’ssä, jossa taapero vaelsi lampeen ja hukkui, hänen sydämensä särkyi. Kun hän puhuu siitä, hän puistaa päätään surullisena, sulkee silmänsä ja huokaa. "Se oli kauheaa, niin surullista. Sä tiedät, hyville vanhemmille tapahtuu pahoja," Steffany kertoi WFLA’lle.

 

Eivätkö ne aina tykkääkin käyttää lapsia saamaan meidät tuntemaan itsemme syylliseksi. Mikäli olet eri mieltä, muista Greta T.

 

Ja jos vielä mietit niitä hyväksyttäviä syitä, joilla ylläolevien tekniikoiden käyttö voitaisiin kuitenkin oikeuttaa, mietipä tätä: mitäpä jos tuiki tuntematon henkilö voisi räpsäistä valokuvan sinusta jalkakäytävällä ja sitten käyttämällä puhelinsovellusta pikaisesti selvittäisi nimesi, osoitteesi ja muut mukavat tietosi? Startup- yritys nimeltä Clearview AI on tehnyt sen mahdolliseksi. Nk. poliisivaltio ml. FBI käyttää jo tätä teknologiaa joissakin osissa USA:a - "land of the free" – kertoo The New York Times.

 

No niin – orwellilainen tulevaisuus on jo tätä päivää. Meitä jäljitetään, monitoroidaan, vakoillaan – eikä meillä ole mitään yksityisyyttä enää, milloinkaan. Ja nyt, toisilla tuntemattomilla on pääsy sinun privaattiin informaatioon – jos uskallat näyttää naamasi julkisuudessa.

 

Ja kun vielä yhdistät tämän robottien maailmanvalloituksen vs. yksilön millintarkan monitoroinnin, voit laskea yksi yhteen: tulevaisuuden maailmassa robotit hoitavat työt ”ilmaiseksi” – ja ne ihmiset joita ökyeliitin lisäksi on vielä pakko pitää kuluttamassa vähäisiä, uusiutuvia energialähteitä ... no ne ihmispolot ovat suurin piirtein yhtä vapaita kuin ne sirulappukorvaiset nelijalkaiset piikkilanka-aidan takana. Karjaa.

 

Mutta – onneksi kuitenkin on Kaikkivaltias Jumala:

 

”Niin kansaa kuin kutakin ihmistä Hän valvoo, ettei pääse hallitsemaan jumalaton ihminen, ei kukaan niistä, jotka ovat kansalle paulana” (Job 34:29-30).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu