”Interstellar”, ”Fargo” ja muut mukauttajat

 

Mitä on mukauttaminen?

 

Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sellaista toimintaa, jolla saadaan vastaanottaja suuntautumaan esittäjän haluamalla tavalla. Mukauttaminen voi olla leppoisaa totuttelemista; mutta mukauttaminen voi myös olla pelonsekaista alistamista ”väistämättömään”.

 

Hyvä esimerkki jälkimmäisestä on se ”ennustusten” vyöry, jolla kyseisen tragedian katsojia oli jo alettu 25 vuotta aiemmin valmistaa siihen pelottavaan tapahtumaan, mikä oli tulossa. Mahdollisesti jokin noista on ihan puhdasta sattumaakin. 

 

Ja nyt kun elämme ”tekniikan maailmassa”, jossa faktan ja fiktion rajat ovat yhä vaikeammin havaittavissa, on syytä huoleenkin: onko se mitä näemme jotain lavastettua, vai ”the real thing”. Esimerkkinä näistä vaikkapa avaruusmatkailun & Kuussakäynnin harjoittelu.

 

Videon kohdassa 1:20 näemme, kuinka avaruusasuiset harjoittelevat uima-altaassa. Vertailun vuoksi näytetään ~mustavalkoinen (?) ”tositilanne” – jossa liike on kieltämättä kuin vedessä heilahtelua. 

 

Ja jotta landscape saatiin ”mukaan kuvaan”, avaruuspukujen ominaisuuksia testailtiin Islannissa. Ja suomalainen avaruusalan yritys Space Nation aloitti astronauttien kouluttamisen Islannissa: ”Geologisen ympäristönsä ansiosta Koillis-Islanti on avaruusalan suosima kenttäharjoittelupaikka, joka muistuttaa Kuuta ja Marsia”. 

 

Toinen suosittu harjoittelupaikka on tämä syrjäinen Devon Island Kanadassa. “Devon on eristyksessä oleva saari, jolla on vieraillut vain kourallinen ihmisiä. NASA on käynyt siellä useita kertoja testaamassa rovereita, koska ympäristö siellä on hyvin Marsin kaltainen”. 

 

Faktan ja fiktion dilemma? No, esim. jälkimmäisen osalta voi kysyä: ”Mis’ myö oikein oltiin?” Sillä käviköhän kuitenkin loppupelissä niin, ettei rover sitten kuvannutkaan, väitetysti, Mars- planeetalla – vaan Devon- saarella ... kun siellä näytti kotkakin leijailevan ...

 

Mutta takaisin mukauttamiseen: tutkitaanpa juuri TV:stäkin tullutta menestyselokuvaa, ”Interstellar”, vuodelta 2014, jossa tutkijoiden tiimi matkustaa “avaruuden madonreiän” läpi voidakseen varmistaa ihmiskunnan eloonjäännin. 

 

Maan tulevaisuus on vaarassa, koska katastrofit, nälänhädät ja kuivuudet ovat hävittäneet sitä. On vain yksi tapa varmistaa ihmiskunnan eloonjäänti: tähtienvälinen matkaaminen. Hiljattain löytynyt madonreikä aurinkokuntamme laidalla mahdollistaa astronauttien tiimille pääsyn sinne missä koskaan ei ole käyty: planeetalle jolla saattaa olla sopiva ympäristö ylläpitää ihmiselämää.

 

Matthew McConagheyn esittämä Cooper tapaa lastensa koulun vastuullisia. Pojastaan Tomista ei kuulemma ole kuin maata viljelemään – ja onhan maasta nyt ruokakin loppu, armeijat lakkautettu, eikä rahaakaan ole. Näin ollen yliopistosta ei tämän insinöörin & lentäjän pojan kannata haaveilla: kiintiöt kun on mitä on.

 

Mutta opettaja Hanleylla oli lisää huonoja uutisia. ”Coop’in” tytär Murph oli aiheuttanut mekkalaa luokassaan. Hän oli näyttänyt oppilaille kuvan Kuuhun laskeutumisesta – mikä oli hänen isänsä kirjasta. Nyt tuo vanha kirjaversio olikin jo korvattu korjatuilla tiedoin: Apollo-ohjelma olikin vain feikkiä, millä oli tarkoitus ajaa Neuvostoliitto konkurssiin.

 

... Neuvostoliitto saatiin siis tuhoutumaan kaiken syöneessä kilpavarustelussa – raketteja ja hyödyttömiä koneita ... ”loistavaa propagandaa!”. Opettaja totesi: ”Emme halua tuhlata 1900- luvun tapaan, vaan keskittää varannot tähän planeettaan (!) eikä siltä poistumiseen”. Isän tulisi nyt siis puhutella tytärtään kotona; isä kuitenkin onnistui morkkaamaan, että syntyihän siinä apollohommassa tarpeellisiakin koneita ...

 

Yksi tulkinta tuosta: halutaan osoittaa, että nyt on keskityttävä vain selviämiseen: pitää viljellä sekä tehdä kaikkea perustuotantoa – ei mitään ylimääräistä. Toisin sanoen: maasi tarvitsee vain alaluokan ojankaivajia ja maajusseja; keskiluokkaa ei tarvita enää mihinkään koska TV’t ja lentokoneethan eivät loppuneet – vaan ruoka. He olisivat nyt ”huoltajasukupolvi”. Eliitti sitten täyttäisi paremmat koulutusahjot ym kiintiöt itse.

 

Ja nyt siis elettiin ajassa, jossa Kuussakäynnit oli virallisesti vahvistettu valheiksi – ja sitä virallisesti opetettiin kouluissa; aivan kuten tällä hetkellä evoluutiota ainoana totuutena jne. Apollojuttu oli siis vain ovela juoni, jolla päävastustaja tuhottiin. Ja nyt siis pysytään – jatkossakin – tällä planeetalla, eikä hukata rahaa turhuuteen.

 

Eli: vaikka Kuussa ei käyty, Maa olisi kuitenkin planeetta avaruudessa – ja elokuvan sankari lähtee pian etsimään apua Maan ulkopuolelta. Ja nyt voidaan siis Kuujutut oikeastaan jo unohtaa – koska nehän olivat vain vihollisstrategia, ja onnistunut sellainen. Nyt mennäänkin sitten aivan toisiin ulottuvuuksiin ...

 

Tuosta ”vain maajusseja tarvitaan” muistuu mieleen iso kyltti, jonka jokainen Kiirunaan matkaaja on lukenut: ”En skole, en framtid”. Paikalliset olivat vähän haluttomia kommentoimaan aihetta; homman takana oli kuitenkin tahot, jotka olivat edelleen sitä mieltä, että Pohjois-Ruotsi tarvitsee myös koulutusta – jatkossakin – eikä pelkkiä kaivostyöläisiä ...

 

No entäs sitten tämä menestyssarja – kauhukomedia nimeltään ”Fargo”?

 

”Se oli elokuvastudio New Mexicossa” (TV- sarja ”Fargo”, kausi 3, jakso 6 – ”The Lord of no mercy”) – kertoi kauden pahis, V. M. Varga. Ensin tämä rahanpesueliitin ”kasvoton” arkkityyppi oli kertonut tositapauksen maailmansodan syntytaustasta. Sitten kuvattiin tämä ”toinen totuus”: ”Kuuhun” astuminen, jossa Apollosta laskeutuja sitten käveli suoraan studion lavasteista ulos tupakalle tyttöystävän luokse. 

 

Kun huijattu – ja mukautettu – poloinen uhri sitten toteaa: ”Se ei koskaan tapahtunut!”, pahis kuittaa: ”Let each man say what he deems truth and let truth itself commanded unto God”.

 

Eli, olkoon kullakin haluamansa totuus – ja olkoon totuus Jumalan alainen.

 

Mitä muuta tämä apokalyptinen pahis Varga sitten myös markkinoi? Osassa 4, ”The Narrow Escape Problem”, pahis kertoo pääuhrilleen – jonka yrityksen kautta hän harrastaa valtavia hämäräbisneksiään & rahanpesua – kuinka Brasilian faveloissa jo 6- vuotiaat kulkevat porukoissa aseistettuna ja varastaen mitä vastaan tulee, meksikolaisroistot tulevat USA:an vaanimaan naisia ja lapsia kuin sudet, Kongossa kuusihenkinen perhe elää 10 sentillä päivässä. Ja kun avaat TV:n, mitä näet? Venepakolaisia.

 

Vargan mukaan nämä ovat massamuuttoja. ”Elät pakolaisten ajassa, ystäväni”.

 

”Miljoonat ihmiset ostivat taloja joihin heillä ei ole varaa, ja nyt he asuvat kadulla. Yksi prosentti väestöstä hallitsee 85% varallisuudesta. Mitä tapahtuu kun nuo ihmiset tajuavat että heidän rahansa on sinulla ...”

 

No niin. Ne tulijat – ja kotoiset huijatutkin - eivät tulisi ”esittelemään kysymyksiä” hiilihankoineen ja soihtuineen. Tilinteon hetki olisi tulossa – ja on siis parempi ”naamioitua” rahvaan silmissä sekä paeta ”turvapaikkoihin”. Ja tulla näkymättömäksi vaurauden avulla. 

 

Jaahas. Eliitin silmissä tämä ympärillämme näkyvä massaliikehdintä ei olekaan turvapaikkojen hakua – vaan tilinteon hetken lähestymistä. Tämä Varga – joka nimi viittaa Unkarin suuntaan – voidaan nähdä toisena unkaritaustaisena, G. Soroksena, joka on siis itse järjestelemässä nyt näitä massamuuttoja. Historia kertoo massavaelluksista: joko originaaliväestö tai tulijat tuhoutuivat. Tässäpä siis näppärä väestön(kasvun) tappaja (vrt Georgia Guidestones), ratkaisuksi ilmastonmuutokseen – ihmissyönnin ohella. 

 

Amerikan rahvas harhautettiin velkakuplaan, ja sitten rahattomina viskattiin kadulle – mistä nyt sitten eteenpäin, uusio- walmarteihin keskitysleireille, ja ”hyödynnettäväksi”.

 

Ja todellakin, niiden maiden (jotka ensin pommitettiin pirstaleiksi) tulijat – Irak, Syyria jne – eivät ole tulossa esittämään kysymyksiä. Eivät he kysele, he vaativat.

 

Aivan niin, ”elät pakolaisten ajassa, ystäväni”.

 

Mutta tulee päivä, jolloin historia ei enää toistakaan itseään: ”Pelataan 90 minuuttia jalkapalloa. Ja lopulta Saksa voittaa”...

 

Ei voita Saksa, ei voita tämän päivän hämmästyttävän uusnatsimainen eliitti-USA:kaan. Lopulta Jeesus voittaa.

 

”sillä kaikki, mikä on syntynyt Jumalasta, voittaa maailman; ja tämä on se voitto, joka on maailman voittanut, meidän uskomme.” (1. Joh. 5:4)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu