Et voi paeta tulevaa pulaa

 

Brett Cooper kertoi todella havainnollisesti, mitä USA on tänään – kaikkien siirappisatujen sijaan:

 

”Kesäkuussa perheeni ja minä liityimme Kalifornian exodukseen ja etsimme turvaa Idahosta. Olimme asuneet Kaliforniassa yli 30 vuotta, mutta hajoavan talouden, tyrannisen hallituksen ja huonon elämänlaadun takia se riitti.

 

Vaikka asuminen vapaassa osavaltiossa on ollut se muutos jota tarvitsimme, perheeni on tuskin asettunut ... vaikka muutimme jo yli neljä kuukautta sitten.

 

Puulattiat, joiden piti saapua kolmen viikon sisällä, ovat edelleen toimittamatta neljä kuukautta myöhemmin, joten äitini ei pysty siirtämään huonekaluja kotiinsa ... tai edes aloittamaan purkamista. Luovuttuaan alkuperäisen tuotteen saamisesta hän yritti ostaa lattiapäällysteitä kolmelta muulta valmistajalta, mutta kenelläkään ei ole varastossa mitään (!).

 

Kun talossa on neljä koiraa, matto ei ole vaihtoehto, ja tämän seurauksena äidin on harkittava vain betonilattian valamista, jotta hän voi vihdoin siirtää huonekalunsa ja lakata nukkumasta lattiapatjalla.

 

Itse olen soittanut yli kolme viikkoa urakoitsijoille ja yleismiehille aidan rakentamisesta pihalleni, mutta olen huomannut, että aikaisin saatavilla oleva tekopäivä oli yli kolmen kuukauden päässä.

 

Veljeni keittiö on epäjärjestyksessä keskeneräisten lattioiden ja asentamattomien kaappien takia, koska hän ei pysty saamaan tekijää tai osia, joita tarvitaan työn loppuunsaattamiseen.

 

Kylmät kuukaudet lähestyvät kovaa vauhtia, ja suunnitelmani rakentaa lato ja suojat karjaamme varten kesällä epäonnistui, kun minulle kerrottiin, että aikaisimmat rakentajat voivat tulla perheemme tilalle helmikuussa - vuonna 2022.

 

Aluksi perheeni ja minä oletimme, että nämä vastoinkäymiset olivat vain huonoa onnea ... ehkä kirous "punaiseen osavaltioon" siirtyville kalifornialaisille. Lähempi tarkastelu paljastaa kuitenkin, että tämä on suurempi ongelma ja luvut näyttävät synkeiltä.

 

Kansallinen epidemia

 

24. syyskuuta FedEx raportoi, että sen on reititettävä uudelleen noin 600 000 pakettia päivässä, koska toimituskuljettajista on pulaa, ja totesi, että he käyttävät nyt vain "65% normaalista volyymista huolehtimiseen tarvittavasta henkilöstöstä".

 

Samoin Forbes julkaisi kirjoituksen, jossa korostettiin kuorma -autonkuljettajien näennäisesti pysyvää pulaa, minkä vuoksi jo vaikeuksissa olevat tehtaat, satamat ja maatilat eivät pysty kuljettamaan tuotteitaan.

 

Artikkelin mukaan kuorma-autonkuljettajat ovat hyötyneet laajennetuista työttömyysetuuksista - jotka antoivat 600 dollaria lisää viikossa maksuja saaville henkilöille - ja käyttivät niitä hyödykseen, toimien varsinaisen työalansa ulkopuolella. Suurin osa ei aio palata.

 

Viime vuonna Joe Rogan Experiencen jaksossa Elon Musk käsitteli ongelmaa, joka koski rahan lisäpainamista talousongelmien vuoksi, ja totesi: "Tämä käsitys siitä, että voit vain lähettää shekkejä kaikille, ja asiat ovat kunnossa, ei ole totta."

 

Jatkossa Musk väitti, että monet uskovat väärin, että talous on "maaginen runsauden sarvi", jossa tavaroita ja palveluita vain ilmestyy, mikä saa ihmiset uskomaan, että heidän ei tarvitse työskennellä tai osallistua tuotantoon. Kun tarjotaan myös anteliaita työttömyysetuuksia, tämä asenne tulee entistä houkuttelevammaksi.

 

Vaikka Bidenin hallinto on keskeyttänyt liittovaltion COVID -avun, vahinko on jo tapahtunut. Ihmiset ehtivät oppia, että he voisivat ansaita enemmän rahaa luottamalla valtion rahoittamiin tukiin kuin palaamalla työpaikalleen. Samaan aikaan monet jatkavat työttömyyskorvausten keräämistä osavaltion tasolla sen sijaan, että palasivat töihin - kuten Yhdysvaltojen ennätysmäärä avoimia työpaikkoja osoittaa. Näiden ohjelmien avulla ihmiset voivat jatkaa vaarallista työttömien lisääntymistä, kun eniten tarvitsemamme toimialat alkavat murentua.

 

Tämä tilanne on yksinkertaisesti kestämätön.

 

Analysoidessaan toimitusketjun hajoamista, toimittajat ja uutislähteet ovat syyttäneet matkustusrajoituksia, lockdowneja ja viruksen pelkoa, mutta he - ja niin monet muut - päättävät jättää huomiotta hallituksen roolin tässä kriisissä.

 

Ainakin yksi asiantuntija näyttää kuitenkin olevan hereillä.

 

Hiljattain julkaistussa New York Times -artikkelissa Willy C. Shih, kansainvälisen kaupan asiantuntija Harvard Business Schoolista, toteaa, että "meillä on tämä noidankehä, jossa kaikki luonnolliset vaistot reagoivat ja pahentavat ongelmaa".

 

Vaikka Shih ei puhu hallituksen roolista suoraan, hän asettaa pohjan tärkeälle oppitunnille hallituksen interventio -ongelmista, josta ekonomisti Ludwig von Mises keskusteli laajasti kirjassaan Human Action.

 

Mises julisti, että "kaikentyyppiset häiriöt markkinailmiöihin eivät ainoastaan ​​saavuta kirjoittajiensa ja kannattajiensa tavoitteita, vaan saavat aikaan tilanteen, joka - tekijöidensä ja kannattajiensa arvion kannalta" - on vähemmän toivottavaa kuin edellinen tilanne, jota niiden oli tarkoitus muuttaa."

 

Hän jatkaa ja toteaa, että jos hallitus yrittää korjata nämä ongelmat entistä tehottomammalla interventiolla, markkinat tuhoutuvat väistämättä, mikä johtaa meidät lisäinterventioon ja lopulta sosialismiin.

 

Tämä oppitunti on ylivoimaisen selvä tänä päivänä. Suuri hallitus, joka puuttui markkinoihin, määräsi COVID-19-lukituksen ja laajensi työttömyysetuuksia, mikä helpotti ihmisten viihtymistä kotona ilman työtä. Poistamalla nämä työvoimakannustimet syntyi vakavampi kriisi. (Ja aivan kuten Mises ennusti, monet kehottivat hallitusta lievittämään luomaansa ongelmaa - lisäämällä hallitusta.)

 

Tosiasia on, että ne ihmiset jotka tienaavat työttömänä paremmin, ovat ne joiden työ pitää toimitusketjumme pyörimässä, olipa kyse sitten valmistuksesta, ruokapalvelusta, jakelusta tai kaupasta.

 

Ilman heitä me törmäämme seinään, ja kapitalistinen tehokkuus, josta kerran nautimme ja pidimme itsestäänselvyytenä, on alkanut murentua, eikä se lopu tähän.

 

Joe Bidenin äskettäin antaman rokotuspakotuksen mukaan yrityksiin, joissa on yli 100 työntekijää, voidaan odottaa vieläkin merkittävämpää työvoimapulaa, kun ihmiset poistuvat työvoimasta - tai heidät irtisanotaan - henkilökohtaisten terveyspäätöstensä vuoksi. Tämä lisärasitus toimitusketjuihimme heikentää maamme toimintaa.

 

Siksi, täällä Idahossa, mielestäni on aika laittaa omat käteni töihin, oppia rakentamaan oma aita ja saattaa veljeni uudistusprojekti itse päätökseen, koska tämä kriisi ei ehkä lopu pian.”

 

”Palvelkaa Herraa, Jumalaanne, niin hän siunaa sinun ruokasi ja juomasi, ja minä pidän puutteen sinusta kaukana” (2. Moos. 23:25).

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu