Älä vaan kerro kenellekään ...

 

... mutta viimeiset kaksi vuotta ovat olleet ennätyksiä rikkovaa globaalia jäähtymistä. Sillä eihän sinun siitä pitänyt mitään tietääkään – koska asia ei kuulu ”tarpeelliseksi katsottujen” aiheiden osastoon; niiden joista vain tulee uutisoida.

 

Tämä “epämukava tiedepläjäys” tulee järjestöltä nimeltä NASA: heidän datansa osoittaa että globaalit lämpötilat ovat pudonneet jyrkästi viimeisen kahden vuoden aikana. Tekeekö tämä nyt siis NASA:sta ilmaston lämpenemisen kiistäjän, kysyy epätietoinen Kälviältä?

 

Kirjoituksessaan Real Clear Markets- saitilla, Aaron Brown tarkasteli virallisia NASA:n globaalin lämpötilan tilastoja ja havaitsi varsin yllättävän asian. Välillä helmikuu 2016 - helmikuu 2018, "globaalit keskilämpötilat putosivat 0.56 Celsius- astetta." Se on suurin pudotus kahden vuoden aikajänteellä kuluneen vuosisadan aikana.

 

Mutta eihän tämä tietenkään ylitä uutiskynnystä; on paljon tärkeämpiäkin asioita heti ja kaikkialla tiedotettavaksi – jos vaikka jossain mies puri koiraa – ja pahasti. Eli juuri tämä tapaus(kaan) ei kynnyksen yli päässyt, missään muualla.

 

Ja odotapas jos jossain löytyy kuva uimareissultaan palanneesta jääkarhusta, niin välittömästi otsikot pauhaavat: ”ilmaston lämpeneminen nälkiinnyttää jääkarhut hengiltä!”. Tällä kertaa National Geographic joutui vähän ottamaan tuossa kohuaiheessaan ”takaisin”: https://www.nationalgeographic.com/magazine/2018/08/explore-through-the-lens-starving-polar-bear-photo/

 

No, edellisellä kerralla vuonna 2008 NG otsikoi, kuinka ilmaston lämpeneminen tappaa jääkarhut Suomesta. Jouduin silloin ihan Englantiin asti kirjoittamaan, että älkää hätäilkö: se ainoa on tuolla Ranualla, ja sillä on asiat ihan hyvin kaikkien muiden tarhaeläinten kanssa.

 

Itse asiassa, nyt kun näyttääkin siltä, että jääkarhujen määrä on hurjassa kasvussa, joutuu The Global Warming Policy Foundation (GWPF) pää märkänä miettimään, mitä uhanalaisia lajeja tässä nyt sitten oikein tuleekaan listata: https://www.thegwpf.org/as-polar-bear-numbers-increase-gwpf-calls-for-re-assessment-of-endangered-species-status/

 

No, näin hiihtolomien ovella tulee väkisin mieleen, tulisiko tällä kertaa yhdistää hiihtourheilu ja etelänmatkailu: Havaijilla satoi lunta toissapäivänä. Mutta – ai niin – eihän nyt enää saa turhaan lennellä. Kun se ilmastomuutos.

 

Mutta oikeesti: kohta kun taas kotipihalla kola ulvoo ja penkat pölisee lumimassojen lentäessä, niin se mikä tässä tunnustavaa kristittyä vähän jo hirvittää on, että joutuuko maa, Jobin tavoin, pian vielä tanakampaan puhutteluun Kaikkivaltiaan kanssa:

 

”Oletko käynyt lumen varastohuoneissa, ja oletko nähnyt rakeiden varastot, jotka minä olen säästänyt ahdingon ajaksi, sodan ja taistelun päiväksi?” (Job 38:22-23)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

 

Lähteet:

Raamattu

https://www.investors.com/politics/editorials/climate-change-global-warming-earth-cooling-media-bias/

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nyt-ovat-maailmankirjat-sekaisin-havaijillakin-satoi-lunta-ehka-ensimmainen-kerta-koskaan/7280076#gs.aLNUkSQQ

 

 

Julkaistu MV- Lehdessä 17.02.2019 19:21