5G- vaipat ja muu tarpeellinen kehitys

 

Sveitsiläiset ovat nyt joukoittain kadulla. Maahan on tulossa vuoden loppuun mennessä 5G- tarjonta 90%:lle kansasta. Mutta kun he eivät halua – ennenkuin on varmistettu, että palvelusta on etujakin, eikä ollenkaan jo esiintulleita haittoja, esimerkiksi terveys- ja hyvinvointimielessä. 

 

Mitäpä Suomi asiassa miettii? ”Valokuitu vai 5G?”, kysyttiin isoilta operaattoreilta, kuten DNA:lta, Elisalta ja Telialta. Miksi meille nyt myydään kallista kuitua nettiyhteydeksi, jos kohta kaikilla on 5G?

 

No siksi, että tulevaisuuden nettiyhteydet tarvitsevat valokuitua, mutta Suomen suurimpien operaattoreidenkin välillä on linjaero siitä, tarvitsevatko myös kuluttajat (!?).

 

Kappas vaan, valokuitua markkinoivia operaattoreiden tauluja on nyt ilmestynyt omakotialueille. Suomihan on 5G-mobiiliverkon edelläkävijä koko maailmassa, sanottiin Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämässä Suomi 5G-kärkimaaksi -seminaarissa syyskuun alussa. Siellä nousi jälleen esille kysymys siitä, mihin suomalaiskodeissa enää tarvitaan kiinteää ja nopeaa valokuituyhteyttä, jos 5G tulee lähivuosina jokaisen saataville.

 

LVM:n verkko-osaston ylitarkastaja Sami Pekola sanoo, että sekä valokuitua että 5G-yhteyksiä tullaan todennäköisesti tarvitsemaan Suomessa myös tulevaisuudessa: korkeilla taajuusalueilla toimivia 5G-verkkoja rakennetaan ainakin ensi vaiheessa kaupunkialueille, taajamiin ja liikenteen solmukohtiin, sillä niiden vaatimat tiheät tukiasemaverkot edellyttävät mittavia investointeja. Muun muassa tästä syystä suurta ja ennakoitavaa yhteysnopeutta vaativiin palveluihin tarvitaan myös jatkossa kiinteitä valokuituyhteyksiä.

 

Siksipä YLE: ”Kuin muna ja kana – Ei 5G:tä ilman valokuitua” ... sillä kuitua tarvitaan ensinnäkin siihen, että 5G-yhteyksiä ylipäätään voi olla olemassa. Jokainen 5G-tukiasema tarvitsee yhteyden valokuituverkkoon. Kuituverkko on se tukiranka, jossa kulkee kaikki tietoliikenne mobiilipuheluista WhatsApp-viesteihin ja Youtube-videoista Fortnite-matseihin. ... ja niitä ilmanhan ei kukaan tavan käyttäjä voisi elääkään, eihän? ...

 

DNA:n radioverkkojen johtaja Jarkko Laari sanoo, että teknisesti tarkasteltuna kuitu tarjoaa jopa 5G:tä parempaa yhteyden laatua ja kapasiteettia. Eikä operaattoreilla ole vielä kunnon käsitystä, mihin hintaan 5G-tiedonsiirtoa voisi kuluttajille myydä. 

 

Samaan aikaan 6G:n tuoma scifi-tulevaisuus häämöttää jo kulman takana – ja sitä kehitetään Oulussa. Oulun yliopiston vetämä langattomien verkkoteknologioiden 6Genesis-ohjelma on laajuudessaan ensimmäinen maailmassa. Hankkeelle myönnettiin miljoonien rahoitus kahdeksaksi vuodeksi.

 

6Genesis-ohjelman vetäjänä on Oulun yliopiston akatemiaprofessori Matti Latva-aho. Hän näkee 6G-teknologian kehittämisessä valtavia haasteita.

 

– Ensinnäkin kapasiteettia viedään ihan fysiikan äärirajoille. Se vaatii uusia radioteknisiä ratkaisuja, uusia elektronisia ratkaisuja, uusia kokonaissovellusratkaisuja, jotta pystytään se koko paketti ratkaisemaan.

 

– Meidän täytyy tuoda tekoälymaailmassa kehitettyjä algoritmejä, jotka mahdollistavat nämä fiksut tulevaisuuden sovellutukset, mahdollisimman lähelle loppukäyttäjiä ja loppusovelluksia mobiililaitteisiin, tukiasemiin ja laajasti langattomaan verkkoon, sanoo professori Matti Latva-aho.

 

Kuudennen sukupolven tekniikka toisi mukanaan suuremmat taajuudet, kaistat ja siirtonopeudet, joiden avulla akatemiaprofessorin mukaan mahdollistuisi langaton tekoäly. Se taas olisi pitkälle automatisoidun yhteiskunnan perusedellytys.

 

Täh?

 

”Suurempia datanopeuksia tarvitaan myös virtuaalitodellisuuskuvan esittämiseen entistä paremmalla kuvalaadulla. Esimerkikisi nettipuhelun aikana aikana voidaan siirtää virtuaalilaseihin hologrammi toisesta puhelun osapuolesta 5G-verkossa.” 

 

No siinäpä se ”pihvin ydin” sitten suurinpiirtein onkin. ”Heille” ei riitä se mikä sinulle riittäisi aivan mainiosti – että olisit suoraan kiinni huippunopeassa ja isokapasiteettisessa valokuituverkossa, haluaminasi hetkinä – vaan sinut pitää ehdottomasti saada joka hetki ”skannattua” nahkoineen karvoineen 5G- marinoidussa maailmassasi - olit sitten saunassa tai muussa yksityisessä tilanteessa

 

Se on prikulleen niin, kuten huolestuneiden asiantuntijoiden 5G- vetoomuksessa todettiinkin: ”On tulossa “älykkäitä” koteja, yrityksiä, moottoriteitä, kaupunkeja ja robottiautoja. Lähes kaikki, mitä omistamme tai ostamme, mukaan lukien jääkaapit, pesukoneet, maitotölkit, hiusharjat ja lasten vaipat, sisältävät tulevaisuudessa antenneja ja mikrosiruja ja ovat langattomassa yhteydessä internetverkkoon”. 

 

Haluatko todella, että tällainen ”tekoälyjumala” seuraa ja valvoo elämäsi jokaista yksityiskohtaa?

 

Minä palvon parempaa Jumalaa.

 

”Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, niin ylistä Herraa, sinun Jumalaasi, siitä hyvästä maasta, jonka hän on antanut sinulle.” (5. Moos. 8:10)

 

Olli-Pekka Tuikkala

 

Lähteet:

Raamattu